Birleşmiş Milletler’den Türkiye’ye teşekkür

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Örgütü İcra Direktör Yardımcısı Lakshmi Puri, liderliğinden ve W20'ye gösterdiği "yüksek siyasi sahiplenme"den dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Abone ol

New York'taki BM Genel Merkezi'nde, Türkiye'nin ev sahipliğindeki BM Kadının Statüsü Komisyonu 60. Oturumu yan etkinliğinde, Türkiye'nin "Kadın 20 (W20)" deneyimi anlatıldı. Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde ortaklaşa gerçekleştirdiği toplantıda, "Kadın ve Kapsayıcı Küresel Ekonomik Büyüme: Türkiye'nin W20 Deneyimi" konusu ele alındı. BM Kadın Örgütü İcra Direktör Yardımcısı Puri'nin yönettiği toplantıya, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve G20 Şerpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, W20 2015 Başkanı Gülden Türktan, Tüm Çin Kadınlar Federasyonu Genel Müdür Yardımcısı ve W20 2016 Başkanı Zhao Hongju, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar ve Türk İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Ayşe Kadayıfçı-Orellana katıldı. Toplantıda, kadınların ekonomik hayata katılımının önemine vurgu yapan Büyükelçi Sinirlioğlu, 200 milyon gencin hem eğitime hem de işe ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Oturumda söz alan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, W20 toplantısında önerilen politikalar ekseninde Ankara ve ilçelerinde sağlanan kazanımları ve iyi uygulama örneklerini anlattı. Öncelikle kalkınma ajanslarının politikalarından bahseden Şayık şunları kaydetti:

“Ülkemizde, makro düzeyde ele alınan bu tür politikaların mikro düzeyde saha uygulayıcıları kalkınma ajanslarıdır. Biz de kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha aktif katılımını amaçlayan W20’nin politika önerilerini sürdürülebilir kalkınma stratejilerimizle bütünleyici olarak ele alıyoruz. Birincil önceliğimiz inovasyon başta olmak üzere katma değer yaratan girişimci kadınları desteklemek. Bu destekler bölgemizde finansal olabildiği gibi meslek edindirme eğitimleri gibi teknik de olabiliyor. İkincil önceliğimiz, girişimci kadınlarımızın ekonomik güçlenmelerini sağlamak için ürünlerini ticarileştirebilecekleri ortamları ve imkanları onlara sunmak.”

“KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİ DESTEKLİYORUZ”

Öncelik kapsamında dış ticaret ve e-ticaret başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitimler verildiğini vurgulayan Şayık sözlerine şöyle devam etti:

“Son ve günümüzde bizim için en kritik sayılabilecek önceliğimiz ise katma değer yaratan girişimci kadınlarımızın bilgi ve tecrübelerini kırsal bölgelerdeki kadınlara ve savaş mağduru Suriyeli göçmen kadınlara ulaştırmak. Kadınların sadece ekonomik değil sosyal olarak da güçlenmesini çok önemsiyoruz. İşbirliklerinden ve etkileşimden doğacak sinerjileri yaratabilmeleri için mentorlük başta olmak üzere çeşitli destekler sunuyoruz, etkinlikler organize ediyoruz. Bu etkinliklerden bir tanesini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ve Suriye Dostluk Derneği ortaklığında gerçekleştirdik. Ülkemizde çeşitli bölgelerden gelen kadın girişimcilerin ve Suriyeli göçmen girişimcilerin tecrübe paylaşımı yaptığı bu etkinlikle girişimci kadınlarımız iletmek istediği mesajları kısa bir video ile birlikte izleyelim. Birlikte kadının nasıl her koşulda değer yarattığını ve ürettiğini görelim.” /İHA

549 sosyal medya hesabı terör paylaşımları gerekçesiyle kapatıldı Gündem Karabük'te canlı bomba şüphelisi yakalandı Gündem Sınırda 4 PKK'lı yakalandı Gündem Erdoğan: Millet olmak kolay değil ama illet olmak kolay Gündem