Türk askeri Musul'da

Türkiye Musul'a askeri üs mü kuruyor? Türkiye'nin Irak'taki Başika bölgesine Türk birliğine takviye yapması bu iddiayı gündeme getirdi. İddialara göre, anlaşma eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun 4 Kasım'da Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yaptığı ziyaret sırasında sağlandı. Bu kapsamda Başika bölgesindeki Türk birliğinde nöbet değişimi yaşandığı asker sayısı da 600'e çıkarıldı. Başika’daki Türk askeri gücünün Dohuk’un Bamerni kentindeki Türk üssü gibi kalıcı olacağı belirtiliyor

Abone ol

"Türkiye, Musul’un Başika kentinde 600 askerle üs kuruyor." Bu iddia, Musul'un Başika bölgesindeki Türk askeri birliğinin görev değişimi sonrasında gündeme geldi.

Türkiye, Peşmergenin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul'da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için 150 askeri 20 civarında tank eşliğinde Başika bölgesine gönderdi. Bu sırada, 25 tanktan oluşan zırhlı birlikte de nöbet değişimi yapıldı. Tanklar, Trakya’daki zırhlı birliklerden sevk edildi.

Görev değişimi kapsamında bölgeye Siirt 3. Komando Tugayı’ndan 400 komando da gönderildi. Daha önce bölgede bulunan 90 komandoyla birlikte Başika'daki Türk askeri sayısı 600'ü buldu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu 4 Kasım’da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yaptığı ziyarette Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani’yle mutabakat imzaladı. Bölgedeki asker sayısının arttırılması da bu mutabakat çerçevesinde yapıldı.

Başika’daki Türk askeri gücünün Dohuk’un Bamerni kentindeki Türk üssü gibi kalıcı olacağı belirtiliyor. Başika, IŞİD’in kontrolünde olan bölgeye 10 kilometre uzaklıkta.

Ankara'nın bu hamlesine ilk tepki de Irak'tan geldi. Irak Dışişleri Bakanlığı, "Bağdat yönetimi ile koordineli olmadan bir askeri operasyon kesinlikle kabul edilemez" dedi, Musul’a asker gönderilmesini kınadı.

Öte yandan Reuters'a konuşan ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de "bu faaliyetler ABD liderliğindeki koalisyonun faaliyetlerinin bir parçası değil" açıklaması yaptı.

ulusalkanal.com.tr

Uçak krizine ilişkin Ulusal Kanal'a önemli açıklamalar Gündem Rus elçi Ulusal Kanal'a konuştu Gündem Suriye'de kim, ne yapıyor? Gündem CHP'den Erdoğan'a tepki Gündem