Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nihai anlaşmayı görüşecek

İran'ın nükleer programına ilişkin Batı'yla yaptığı nihai anlaşma bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde görüşülecek. Görüşmeden sonra, Tahran'a yönelik yaptırımlara dayanak oluşturan 7 madde iptal edilecek. Anlaşma ABD Kongresi'ne de sunuldu. Kongre'nin anlaşmayı onaylaması için 60 günü bulunuyor.

Abone ol

İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde varılan nihai anlaşma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde görüşülecek.

Güvenlik Konseyi'nin anlaşmayı onaylamasının ardından İran'a yaptırımlara dayanak oluşturan 7 madde iptal edilecek. İran'a askeri ve ekonomik ambargolar da resmen kaldırılmış olacak.

Anlaşma, ABD Kongresi'ne de sunuldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, anlaşmanın eklerinin ve ilgili diğer materyallerinin yanı sıra sınıflandırılmamış teyit değerlendirmesi raporu ile raporun istihbarat servisince değerlendirilen gizli eklerinin de kongreye gönderildiğini açıkladı.

Kongrenin anlaşmayı değerlendirip onaylaması için 60 gün süre var. Kongre anlaşmayı redderse ABD Başkanı Barack Obama bu tasarıyı veto edeceğini açıklamıştı. Bazı Cumnhuriyetçiler ise anlaşmayı engelleyeceklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de "Eğer Kongre anlaşmayı geçirmezse, anlaşmayı öldürürse, nükleer tesisler denetlenmeyecek, yaptırımlar olmayacak, müzakere de edemeyeceğiz." dedi.

ulusalkanal.com.tr

Nükleer anlaşmadan sonra İran'a giden ilk politikacı Ekonomi Bakanı oldu Dünya Almanya'da sanal yağmur ormanı Dünya Yunanistan hakkında her şey Dünya Dünya şampiyonuna canlı yayında köpekbalığı saldırısı Dünya