Yüksek yargı düzenlemesi kabul edildi

Yüksek yargının yapısını değiştirecek Danıştay Kanunu Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurul'unda kabul edildi. Yüksek Mahkemelerin iş yükünü hafifletecek tasarıyla, Danıştay ile Yargıtay'ın üye ve daire sayıları azaltılacak. Kanunun yasalaşmasıyla birlikte Yüksek Yargı üyelerinin görev süresi de 12 yıl ile sınırlandırılacak.

Abone ol

Meclis Genel Kurulu'nda Danıştay Kanunu Yasa Tasarısı kabul edildi. Tasarı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayladıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

Bölge mahkemelerinin sayısını artırma hedefiyle hazırlanan tasarıya göre, Danıştay ve Yargıtay'da önemli değişiklikler yapılacak. Tasarıyla, Yüksek Yargı'daki 711 üyenin görevi düşecek.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren beş gün içinde görevi sona eren üyeler arasından Yargıtay ve Danıştay üyesi seçecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yasa gereği Danıştay'ın 24 üyesini seçecek.

Bazı üyeler de, istinaf ve ilk derece yargı mercilerine atanacak. Dava dosyaları temyiz için önce istinaf mahkemelerine gidecek. Ardından ihtiyaç duyulması halinde de Yüksek Yargı'ya iletilecek. Durumun böyle olması da Danıştay ve Yargıtay'ın iş yükünü hafifleteceği düşünülüyor.

Ömür boyu Yargıtay ve Danıştay üyeliğini de sona erdirecek tasarıyla, yeni görevlendirmeler 12 yılla sınırlandırılacak.

Tasarıyla Yargıtay ile Danıştay'ın üye ve daire sayıları da azaltılacak. Danıştay üye sayısı 195'den 90'a, Yargıtay üye sayısı da 516'dan 200'e düşecek. Danıştay'daki daire sayısı 17'den 10'a, Yargıtay'ın 46’dan, 12'si ceza 12'si hukuk olmak üzere 24'e indirilecek.

Tasarıya itiraz eden CHP'nin tasarının iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracağı belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

İstanbul Valiliği açıkladı: Bu yollara dikkat Gündem Kilis’te 4 IŞİD militanı tutuklandı Gündem Emniyet müdüründen HDP'lilere tokat gibi cevap Gündem Teröristler iş makinelerini ateşe verip, şoförleri kaçırdı Gündem