Gravyer peyniri nasıl üretiliyor

Eşsiz tadıyla bilinen gravyer peynirinin lezzet serüveni ile devam ediyoruz. Katıksız sütle hazırlanan Kars'ın yöresel lezzetinin sofralara ulaşması tam bir yıl sürüyor.

Abone ol

Peynir deyip geçmeyin. Gravyer peyniri Kars'ın Boğatepe köyünde çok büyük emeklerle üretiliyor.

Gravyer peynirini eşsiz kılan sütü. Zavot cinsi inekten elde edilen süt mandıraya getiriliyor. O inekler de 680 bitki çeşidinin bulunduğu yaylalarda besleniyor.

Günlük taze sütler 150 yıllık tarihi bakır kazanda mayalanıyor. Kazanın bakır olması gravyer için büyük önem taşıyor.

Maya tutan süt kestirilip, pirinç büyüklüğünde doğranıyor. Ardından yaklaşık 3 saat süren karıştırarak demleme işlemi başlıyor.

Bütün bu işlemlerden sonra gravyer yüzde seksen nem oranına sahip olgunlaştırma odasına alınıyor. Bu işlem bir ay devam ediyor.

Peynir sıcak odadan çıkarıldıktan sonra soğuk depoya koyuluyor. Burada ise bir yıl bekliyor. Doğal ve katkısız sütler usta üreticilerin elinde böylece gravyere dönüşüyor. Tüketime hazır hale geliyor.

ulusal.com.tr

Taşkıran Solaklı Deresi'ne 10 bin yavru alabalık bırakıldı Yurt Tunceli Nazimiye'de deprem (30 Mayıs 2019 Kandilli Rasathanesi son depremler) Yurt Kadim şehirlerimizden Diyarbakır'ın "kalbi" kazılıyor Yurt Bolu'da, bayram tatil için trafik önlemleri alındı Yurt