Taşeron sisteminde belediyenin suçu sabit

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi ile birlikte ilk icraatı 700 taşeron işçiyi işten çıkarmak olan AKP'li Menderes Türel işçi kıyımına hız kesmeden devam ederken, işçilerin eylemleri ve çözüm arayışları sürüyor.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi ile birlikte ilk icraatı 700 taşeronişçiyi işten çıkarmak olan AKP'li Menderes Türel işçi kıyımına hız kesmeden devam ederken, işçilerin eylemleri ve çözüm arayışları sürüyor.

Antalya'da gerçekleştirilen bir dizi toplantıda taşeron işçileriyle bir araya gelen İşçi Partisi MKK üyesi Mehmet Akkaya izlenimlerinin ardından taşeron işçilerine yönelik hak ihlallerine değindiği bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İşçi Partisi İl Binasında konuşan Akkaya, Menderes Türel'in son uygulamalarının AKP’nin “yandaşım olmayan düşmanımdır” zihniyetini yansıttığını dile getirdi.

Akkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesinin 4857 Sayılı İş Kanunu, Alt İşverenlik Yönetmeliği ve Yargıtay kararlarını ihlal ettiğini vurgulayarak Türel'in suç içeren icraatlarını şöyle sıraladı:

" Suç-1; Türel, başka bir işverenin işçisi olan taşeron işçilerinin işine son verdirmekle, yasaya karşı suç işlemiştir.

Suç-2; Yasa, işten çıkarılmanın nasıl olacağını açıkça belirtir; “Geçerli sebep gösterilir ve yazılı bildirim yapılır”. Oysa taşeron işçileri, şirket ile sözleşmeleri bitmeden çıkarılmış ve geçerli bir sebep gösterilmemiştir. İşten çıkarma yazılı bildirim ile değil, cep telefonlarına gönderilen mesajla ve sonrasında sözlü olarak yapılmıştır.

Bu kanunsuzluk, Türel’in müdahalesiyle olmaktadır.

Suç-3; 2005 yılında değiştirilen Belediye Yasası ile çok sayıda asıl işin, alt işverene verilmesi olanaklı kılınmış olmakla birlikte, mezarlık, itfaiye ve sanatsal faaliyetler taşerona verilemeyecek işlerdir, buralarda taşeron işçisi çalıştırılamaz.

Oysa Türel, sözleşmesindeki görevi başka olmasına rağmen, kimi taşeron işçilerini mezarlık işlerinde çalıştırmakta ve suç işlemektedir.

Suç-4; Yasa, ihaleyi alan taşeronun, gerekli alet, edevat, makine, elbise ve eldiveni temin etmek zorunda olduğunu, bunların asıl işverence temini halinde, alt işverenlik sözleşmesinin kanuna karşı hile sayılacağını yazar.

Türel, taşeron işçilerinin iş elbisesini kendisi vermiş, Belediyenin armasını diktirmiştir.

Taşeron işçisinin kullandığı temizlik makinesi, kum, kaldırım taşı, süpürge, kürek vs yi kendisi zimmet karşılığı vermektedir. Bu da suçun başka olaylarla belgelenmesidir.

Suç-5; Taşeron işçisine, belediyenin görevleri iş talimatı vermektedir, suçtur.

Suç-6; Taşeron işçileri, sözleşmelerinde yazılı olan görevin dışındaki işlerde çalıştırılmaktadır."

Akkaya, işten atılan ya da henüz atılmamış işçilerin asıl işveren olan belediyenin aleyhine açacakları alacak davası ile kanuna karşı hileyi tespit ettirdiklerinde kazanacakları haklar konusunda bilinçlenmeleri gerektiğini ifade etti. Akkaya ayrıca işçilerin hukuk süreci sonunda, işe girdikleri tarihten itibaren asıl işverenin işçisi sayılacaklarını , geriye dönük olarak kadrolu işçilerle olan ücret farkının 5 yıllık toplamını alabileceklerini ve işe iade davasını kazanma olasılıklarının yüksek olacağını kaydetti.

Haber: Devrim Aşkın Karasoy

Fotoğraf: Merve Demirağ

ulusalkanal.com.tr

IŞİD kadın kılığında! Gündem Kaçak petrol İsrail’e yaradı Gündem İşte Ekmeleddin İhsanoğlu'nun şeceresi Gündem MİT yasası davalık olacak Gündem