Yeni yıla işsiz giren emekçiler hukuk mücadelesini başlattı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron olarak çalışırken yeni yıla işsiz giren emekçiler işlerini geri istiyor. AKP'li Başkan Menderes Türel'in yeni yıl hediyesi olarak işsizliği reva gördüğü ve giderek sayıları yükselen işçiler hakları için hukuk mücadelesi başlatıyor. İşten çıkartılan işçiler birimlerine göre birleşerek, DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği'nden danışmanlık ve avukat yardımı almak için başvuruyor. Antalya Su ve Atık Su İdaresi(ASAT)'nde çalışırken Türel'in ekmeğinden ettiği işçiler bugün bu yardımı alarak hukuk mücadelesini başlattılar.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron olarak çalışırken yeni yıla işsiz giren emekçiler işlerini geri istiyor. AKP'li Başkan Menderes Türel'in yeni yıl hediyesi olarak işsizliği reva gördüğü ve giderek sayıları yükselen işçiler hakları için hukuk mücadelesi başlatıyor. İşten çıkartılan işçiler birimlerine göre birleşerek, DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği'nden danışmanlık ve avukat yardımı almak için başvuruyor. Antalya Su ve Atık Su İdaresi(ASAT)'nde çalışırken Türel'in ekmeğinden ettiği işçiler bugün bu yardımı alarak hukuk mücadelesini başlattılar.

İşçiler Harekete Geçti

Yerel seçimlerin ardından günümüze, tek yaptığı icraatı işçi kıyımı olan Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel'in, yeni yıl akşamı işinden ettiği emekçiler işlerini geri almak için kolları sıvadı. DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği'nin kapısı sabahtan beri işçilerin talepleriyle aralandı. ASAT da farklı işlerde çalışan işçiler, DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar'ın dün duyurduğumuz haberimiz aracılığıyla yaptığı çağrıya uydu, haklarının takipçisi oldu. İşçiler haklarını almakta kararlı ama izleyecekleri yol ne olmalı sorusunun yanıtını bulmak için DİSK'in avukatlarından yardım alıyorlar.

İşçilere Hukuksal Yardım DİSK'ten

Rakamların henüz hala netleşmediğini ve giderek arttığını belirten DİSK Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, bugünkü gerçekleştirdikleri toplantı ile ilgili bilgi verdi. Aybar şunları kaydetti; "Burada bulunan arkadaşlarımız ASAT'ın değişik birimlerinde çalışan şoför, temizlikçi ve diğer kadrolarda bulunan arkadaşlarımızdan bir kısmı. Biz DİSK ve DİSK'e bağlı sendikalar olarak her zaman yaptığımız gibi arkadaşlarımıza hukuki rehberlik, danışmanlık ve eylemelerinde her türlü desteği vereceğimizi ifade etmiştik. Sendikamızın avukatı Yusuf beyle birlikte, kendilerine bilgi aktarmak için, hukuki olarak izlenmesi gereken süreçleri anlatıyoruz."

Taşeron İşçisi Başka Yasaya Tabi Değildir Uyarısı

Bazı işçilere işten çıkartılırken gerekçe olarak sözleşmelerinin bittiğinin söylendiğini, işçilerde de böylece haklarının da bittiği gibi bir algı yaratılmak istendiğini belirten Aybar, işçileri bir kez de bu konu da uyardı, "Taşeron işçisi başka bir yasaya tabi değildir, çalışma yasasındaki haklar taşeron işçi içinde geçerlidir" dedi. Aybar haklarına ve ekmeğine sahip çıkmaya çağırdığı işçilere şunları söyledi; "Sözleşme sonu olduğu için çıkarılmalarının normal olduğunu, tazminat haklarının olmadığını söyleyen arkadaşlarımız oldu. Buradan tekrar söylüyoruz; kesinlikle taşeron işçisi başka bir yasaya tabii değildir. Çalışma yasasındaki bütün haklara tabiidir. Defalarca giriş çıkış yapılmış olsa da, normal kadrolu işçi gibi hakları, yani tazminat hakkı ve işe iade davası açma hakları da vardır. Arkadaşlarımızı hukuk mücadelelerini vermeye, aşına, ekmeğine sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Tebliğ Elinize Geçene Kadar İşyerlerinize Gidin Uyarısı

Aybar'ın dikkat çektiği bir diğer konu ise işçilere işten çıkartılmaları ile ilgili resmi bir evrakın verilmemiş ve sigorta çıkışlarının yapılmamış olmasıydı. Aybar, bu konuda da işçileri uyardı, resmi evrak ellerine ulaşana kadar işyerlerine gitmeye devam etmelerini istedi. Aybar; "Arkadaşlarımıza resmi tebliğ yapılmadığı için henüz de edindiğimiz bilgiye göre sigorta çıkışları yapılmadığı için kendilerine işe gelmediği anlamında tutanak tutulabilir. Onlara her gün iş yerlerine gitmelerini, kamera kayıtlarını almalarını, kendi aralarında tutanak tutmalarını öneriyoruz. İnsanların işten çıktığına dair yasal hakkı olan bir yazılı tebliğ bile çok görülüyor, taşeron emekçisine. Yazıklar olsun."

Sendika Avukatı, Güçlüye Karşı Güçsüzü Koruyacağız

Sendika avukatı Yusuf Çiftçi hukuksal mücadelede işçilere sendika olarak sonuna kadar yardımcı olacaklarını vurguladı. Çiftçi, "Sendikamızın ve bizlerin görevi, güçlüye karşı güçsüzü korumak. Amacımız da gayretimiz de bu" diye konuştu.

Emekçiler İşin Peşini Bırakmamakta Kararlı

ASAT'ta baş şoför olarak çalışan Yılmaz Çarıklıoğlu, yıl başı günü saat 18:00 sularında, 'sizinle artık çalışmayacağız' denilerek işine son verildiğini söyledi. Yılbaşının kendisine ve ailesine zehir olduğunu söyleyen Çarıklıoğlu, haksızlığın giderilmesi için hukuksal mücadele başlattıklarını ve bu işin peşini asla bırakmayacaklarını vurguladı. Çarıklıoğlu, farklı birimlerden işten çıkartılan emekçilere seslendi, "isteğim bu hukuksal sürece onlarda katılsın" dedi. 2008'in Mayıs ayından bu yana ASAT da temizlik şefi olarak çalışan Ziya Taştan, yılbaşı akşamı Müdürün, 'sizinle çalışamayacağız, şirketin anlaşması bitti, sözleşme bitti. Bundan dolayı çıkışınız verildi' sözleriyle işten çıkartıldığını öğrendiğini söyledi. Taştan; "Saat 6 gibi hepimiz evimize gönderildik. 2015'e işsiz ve güçsüz, evimize, çocuğumuza aşımızı götüremeyecek bir şekilde girmiş bulunuyoruz. İnşallah bunun kesilmesini, durmasını, bütün arkadaşların işe iade olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu. ASAT saha amirliğinde şoför olarak çalışan kadın işçi, kendilerine yazılı olarak herhangi bir tebliğin yapılmadığını, sözlü olarak işlerine son verildiğini belirtti. Kadın çalışan, "İşimizi geri istiyoruz. İşe dönmek istiyoruz" diye konuştu.

Haber: Devrim Dönmez Koçak - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

Meteoroloji'den yoğun kar yağışı uyarısı! Yurt Cizre'de PKK gerginliği Yurt Petrol İşçilerinden eylem Yurt Hatay’da sel felaketi Yurt