Suriye Madaya'da "açlık ve zulmün" perde arkası

Abone ol

Suriye'de yaşanan krizle ilgili olarak, son birkaç ayda "Madaya'da insanlık dramı yaşanıyor", "Madaya'da halk açlıktan ölüyor" gibi haberler artarak devam ediyor. Sosyal medya üzerinden yayılan fotoğraflar Suriye'nin başkenti Şam'ın Madaya beldesine ait olduğu söyleniyor. Ancak kullanılan fotoğraflar arasında ‘Suriye Mona Lisa’sı adını verdikleri bir kızın fotoğrafı yer alırken, daha sonra bu kızın Lübnan’ın güneyinde bir beldede ikamet eden bir ailenin kızı olduğu ve Suriye ile hiçbir ilgisinin olmadığı ortaya çıktı.

Arap ve yabancı binlerce haber sitesi ve sosyal paylaşım sayfasında paylaşılan söz konusu fotoğrafın Lübnanlı aile Yusuf ve Rozin’in kızı Maryana Mazih olduğu ortaya çıktı.

Arabiye Televizyonu ise aynı kızın fotoğrafını 2013 yılında ‘Suriye’de devletten ve Suriye ordusunun katliamlarından kaçarak Ürdün’de sefil bir durumda ekmek parasını kazanmak için sakız satan Suriyeli kız’ başlıklı haberinde aynı kızın fotoğrafını kullanmıştı.

Bunun üzerine Lübnan’ın güneyi Teyrfilsiye Beldesinde kızın ailesi ziyaret edilerek kızın fotoğrafının bu şekilde kullanılması hakkında görüşleri alındı.

Kızın amcası Abdülvahap Mazih, Maryana’nın yaklaşık 3 yıl önce yakın bir markete gidip oradan sakız satın aldığını ifade ederken, o sırada çekildiği bir fotoğrafı facebook sayfasında yayınladığını açıkladı. Bir süre sonra Suudili Arabiye Televizyonunun kızın fotoğrafını facebook sayfasından alarak ‘tehcir edilen ve ekmek parası için sakız satan Suriyeli bir kız’ haberiyle paylaştığını, oradan da birçok web sitesinde yayıldığına dikkat çeken kızın amcası; o zamanlarda rahatsızlıklarını Arabiye Televizyonu ve daha başka medya araçlarına bildirdiklerini ifade etti. Kızın amcası aradan iki yıl geçmesiyle Arabiye, Cezire ve daha başka medya aracının bu kez ‘Madaya Beldesinden Suriyeli bir kız’ adı altında Maryana’nın fotoğrafını bir kez daha kullanmalarıyla şok olduklarını belirtti.

Kızın amcası Maryana’nın fotoğrafının kullanılmasına son verilmesini talep etti.

ulusalkanal.com.tr

Suriye Madaya'da "açlık ve zulmün" perde arkası paylaşan: ulusalkanal

ABD ve Rusya arasında 'telefon' krizi Dünya Rusya'da 7 büyüklüğünde deprem Dünya Haiti’de halk ayaklanması Dünya Birleşmiş Milletler yetkilileri, Suriye devleti heyetiyle görüşmelere başladı Dünya