Almanya, İncirlik’e AWACS yerleştirecek

Alman milletvekili heyetinin İncirlik Üssü ziyaretinin ardından, AWACS keşif uçaklarının Türkiye’ye konuşlandırılması süreci Almanya tarafından hızlandırıldı.

Abone ol

Alman milletvekillerinin İncirlik ziyaretinin ardından, Türkiye'de yürütülen Alman askeri faaliyetlerinin süresinin uzatılacağı ve genişletileceği duyuruldu. Bu çerçevede NATO'ya ait olan ‘havadan erken uyarı ve kontrol sistemi’ AWACS tipi uçaklarının Türkiye'ye konuşlandırılması Almanya'da yeniden gündeme geldi.

MECLİS’İN ONAYINA SUNULACAK

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'ın bugün (10 Ekim) yazılı olarak yaptıkları açıklamada, IŞİDe karşı mücadele amacıyla AWACS tipi keşif uçaklarının Türkiye'ye gönderilebilmesi 12 Ekim Çarşamba günü Alman Federal Meclisi'nin onayına sunulacağı belirtildi.

NEDEN, TERÖR TEHDİDİ

Alman Haber Ajansı DPA'nın paylaştığı habere göre oylama planlanılanın aksine Aralık ayında gerçekleşmemesi, Kasım'a öne çekilmesi bekleniyor.

Türkiye'deki Askeri faaliyetlerinin genişletilmesine, Avrupa'nın karşıkarşıya kaldığı somut terör sorununu neden gösteren Steinmeier, "IŞİD, ortak değerlerimize ve Avrupalı yurtaşların yaşantısına saldırıyor. Bu tehdit'e karşı kararlı ve geniş çaplı mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

ASKER SAYISI BİN 200’Ü GEÇMEYECEK

İddia'ya göre AWACS uçakları'nın Konya'ya yerleştirilmesi öngörülüyor. Her bir AWACS uçağının içinde bulunan 16 kişilik askeri personelin üçte birinin Alman Askerlerinden oluşmasının planlandığı belirtiliyor. Böylece Türkiye'de görev alan Alman askerlerinin sayısının bin 200'ü geçmeyeceği, artı Asker Türkiye'ye şimdilik gönderilmeyeceği tahmin ediliyor.

KARADAN GÖZETLEYECEKLER

Bugüne kadar Almanya yaklaşık 250 askeri, altı Tornado-Jeti ve bir Tank uçağı ile Türkiye üzerinden Suriye'ye ve Irak'a gerçekleştirilen saldırıları destekliyor. Alman Tornado'lar karada bulunan hedefleri gözetlerken, NATO'ya ait olan AWACS uçakları ise hava sahasını gözetleyecek. Boing 707 tipi AWACS uçağının özelliği, mantar şeklindeki radar yapısıyla havada 400 kilometre uzaklıkta bulunan araçların teşhis edebilmesi ve yerlerini belirleyebilmesi.

Nazlı Kösem / Hannover

ulusalkanal.com.tr

Putin, Paris'e gitmiyor: Hollande hazır olunca görüşürüz Dünya Erdoğan-Putin görüşmesi Rus basınında geniş yer buldu Dünya Husi Lider: Saldırı ABD silahı ve izniyle yapıldı Dünya Rus Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD, Rusya'nın güvenliğini tehdit eden adımlar atıyor Dünya