Nuri Paşa'nın mezarı 67 yıl sonra Edirnekapı Mezarlığı'nda bulundu

Büyük bir kahramanın hikayesi... Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlanmacı geleneğini oluşturan İttihat ve Terakki Partisi'nin önde gelen isimlerinden Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa , 2 Mart 1949 günü kendi kurduğu silah fabrikasında yaşanan bir patlamada hayatını kaybetti. Parçalanan cesedinin bir kısmı 4 yıl sonra bulundu. Ancak mezarının nerede olduğu bilinmiyordu. Yapılan araştırmalar sonrası İstiklal Madalyası sahibi olan Nuri Paşa'nın mezarı 67 yıl sonra İstanbul Edirnekapı Şehitliği'nde bulundu. Bakımı yapılan şehitlikte bugün önemli bir tören düzenlendi.

Abone ol

Nuri Killigil.. Namı-diğer Nuri Paşa.. Nuri Paşa, Türkiye'nin aydınlanmacı geleneğini oluşturan İttihat ve Terakki Partisi'nin önderlerinden Enver Paşa'nın kardeşiydi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin savunma sanayisinin kurucularından olan Nuri Paşa, 1909 yılında başladığı askerlik hayatında büyük başarılara imza attı. O başarılardan en önemlisi de 1918 yılında Kafkas İslam Ordusu komutanı olarak Azerbaycan'ın başkenti Bakü'yü işgalden kurtarmasıydı. Bu kahramanlığından dolayı , Azerbaycanlılar O'nu hala "Bakünün kurtarıcısı" olarak anıyor.

1929 yılında TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandrılan Nuri Killigil, Türkiye Cumhuriyeti savunma sanayisinin kurulması ve geliştirilmesi için de çok çaba harcadı. İki fabrika kuran Nuri Paşa binlerce uçak bombası, havan topu ve silah üretimi yaptı.

67 yıl önce Sütlüce'deki silah fabrikasında yaşanan bir patlamada Nuri Paşa ve 28 çalışanı hayatını kaybetti. Şehit olan Killigil'in naaşı ise patlamadan 4 yıl sonra bulundu. Cenaze namazı bile kılınmayan Nuri Paşa'nın mezarının nerede olduğu da tam olarak bilinmiyordu.

Patlamanın suikast olduğu yıllar boyunca konuşuldu. Çünkü, Nuri Paşa o günlerde İngiltere ve İsrail'e karşı savaşan Mısır ve Arap halkına silah üretiyordu. Üstelik, bunu Birleşmiş Milletler'in ambargo kararına rağmen yapıyordu.

Konuyla ilgilenen araştırmacı yazarlar uzun yıllar Nuri Paşa'nın mezarını aradı. Ve sonunda aranan mezar bulundu.

Azerbaycan ve Türk bayrağının asıldığı şehitlikte yapılan törene önemli isimler katıldı.

Dua okunması ile başlayan tören, Nuri Paşa'nı gıyabında kılınan cenaze namazı ile devam etti.

Azerbaycan Parlemontosu Milletvekili Ganire Paşayeva da törende kısa bir konuşma yaptı.

Ulusal Kanal'a konuşan Enver Paşa'nı torunu Arzu Enver Eroğan da, amcası Nuri Paşa'yı anlattı.

Haber: Deniz Adalı-Kamera: Canberk Hazar

ulusalkanal.com.tr

Türk Hava Yolları'ndan Samsung uyarısı Gündem Siirt'te askeri konvoya bombalı saldırı Gündem TSK'dan Fırat Kalkanı harekatı açıklaması Gündem Aydınlık Gazetesi Koordinatörü İlker Yücel, MİT TIR'ları soruşturmasında savcıya ifade verdi Gündem