Kırgızistan'da neler oluyor?

Kırgızistan'da genel seçimlerden sonra başkanlık sarayı basıldı. Eylemcilerin girişimiyle Eski Devlet Başkanı hapisten çıkarıldı. Ülkenin mevcut devlet başkanı olanları "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Seçimlerin iptal edildiği ülkede krizi görüşmek üzere bütün siyasi partilerin bir araya geleceği açıklandı.

Abone ol

Kırgızistan’da Pazar günü Parlamento seçimleri yapıldı. Seçim sonuçlarına göre dört parti parlamentoya girdi. Katılım %56.2'i oranında oldu. Sandığa giden kişi sayısı 1.980.240 olarak açıklandı. Sonuçların açıklanmasından sonra ise sokak gösterileri başladı.

Seçim sonuçlarına yüzde olan seçim barajını aşamayan 12 parti itiraz etti. Muhalafet partileri seçimlere hile karıştırıldığı iddiasını ortaya attı. Protestolarda bir kişi yaşamını yitirdi. 590 kişi yaralandı. Başkent Bişkek'teki sokağa çıkan göstericilerin sayısının beş bin civarında olduğu belirtildi.

Olaylar esnasında cumhurbaşkanlığı sarayı ve parlamento binasının işgal edildi. Siyasi mahkumların kaldığı bir cezaevine de baskın yapıldı. Protestocular tutuklu bulunan eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in serbest bırakılmasını sağladı.

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ise bütün siyasi partilere ülkenin çıkarlarını gözetme çağrısı yaptı. Ceenbekov, "Şimdiye kadar, durumun kötüleşmesini önlemek için mümkün olan tüm önlemleri aldık. Devlette ve toplumda istikrar milletvekili mazbatasından daha üstündür." dedi.

Cumhubaşkanının seçimleri iptal yetkisi verdiği seçim kurulu bu yönde karar aldı ve Kırgızistan'da seçimler iptal edildi. Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbeko'un başkent Bişkek'te olduğu da açıklandı.

Kırgızistan'da gözler partiler arasında yapılacak diyalog toplantılarına ve yeni seçim takvimine çevrildi. Muhalefetin talepleri arasında ülkede yüzde 7 olan seçim barajının indirilmesi yer alıyor.

ulusal.com.tr

Kovid-19'a yakalanan Trump, hastaneden taburcu oldu Dünya Sırbistan Türkiye'den İHA satın almayı planlıyor Dünya New York'ta 9 mahalle Kovid-19 artışı nedeniyle tekrar kapatılacak Dünya İran'dan Ermenistan'a tepki Dünya