Kadınların "imece" usulü kış hazırlığı telaşı
Birçok ilde kışlık yöresel yiyecek hazırlıklarına başlayan kadınlar, salça, turşu, erişte, yufka, pekmez gibi yiyecekleri "imece" usulüyle yapıyor.
Birçok ilde kadınları kışlık yiyecek hazırlığı telaşı sardı.
Sonbahar serinliğinin hissedilmesiyle Anadolu'da yüzyıllardır, özellikle kadınların bir araya gelerek "imece" usulüyle yaptığı yufka, salça, erişte,tarhana, pekmez, turşu gibi kışlık yiyeceklerin hazırlanmasına başlandı. Salça ve pekmez kazanlarının yakıldığı, domates, biber ve patlıcan gibi çeşitli sebzelerin kurutulduğu Balıkesir, Çanakkale, Kütahya ve Eskişehir'in kırsal alanlarında yaşanan kışlık telaşı, renkli görüntülere sahne oluyor.
Balıkesir'de, Kazdağları'nın eteklerindeki kırsal mahallelerde, kış aylarında tüketilmek üzere salça ve yufka yapımı ile dolmalık sebzelerin kurutulması için kadınlar ortak hareket ediyor.
Ocaklar kurup, odun ateşinde kaynattıkları biber ve domateslerden kışlık salçalarını yapan kadınlar, yine kışın gözleme ve börek yaptıkları yufkaları "imece" usulüyle açıp, odun ateşinde sac üzerinde pişiriyor.
Edremit'in Çamcı Mahallesi sakinlerinden Bağdat Bildik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biber ve domates salçası yaptıklarını söyledi.
Bildik, "Biber ve domatesleri önce kaynatıyoruz, daha sonra sıkıyoruz suyunu. Ardından konserve şişelerine sıcak sıcak koyuyoruz. Kış aylarında yemek için yaptığımız bu salçalara 'pak salça' diyoruz." şeklinde konuştu.
"Çanakkale domatesi"nden salça
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde de kadınların çoğu salçalarını meşhur "Çanakkale domatesi"nden hazırlıyor.
Bölgede, eylül ayı ortalarından itibaren yapımına başlanan ve meşakkatli bir uğraş sonucunda kullanmaya hazır hale getirilen kışlık domates ve biber salçaları, doğal olması nedeniyle şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından da talep görüyor.
Bayramiç'te kışlık salçasını yapan Emine Yılmaz, ailelerinden öğrendikleri bu geleneğin köklü bir geçmişi olduğunu dile getirerek, kendilerinin de bunu sürdürdüklerini söyledi.
Yılmaz, kendi ürettiği domates ve biberlerden, tamamen doğal ve hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmadan yaptığı salçaları yemeklerde ve kahvaltılarda tükettiklerini belirterek, "Kendi yetiştirdiğimiz ürünlerden salçamızı yapmaya özen gösteririz. Hem daha doğal ve daha hijyenik olduğuna inanıyorum. Kazdağları'nın eteklerinde yetişmiş bu ürünlerden elde edilen salçaların lezzeti de çok farklı olur." dedi.
"Her şeyimiz doğal ve kendi bahçemizden"
Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Muratlı köyündeki kadınlar da evlerinin önüne kurdukları ocaklarda meşe odunuyla kış boyunca tüketecekleri kahvaltılık sos, salatalık turşusu, kızılcık suyu, domates ve biber salçalarını hazırlıyor.
Erkekler de meyveleri ve sebzeleri tarladan ve bahçeden toplayarak kadınlara yardımcı oluyor.
Köylülerden Mefaret Yiğit, köylerde dayanışmanın devam ettiğini, komşularla toparlanıp kışlık hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.
Eskişehir'de de kış hazırlıkları imece usulüyle yürütülüyor. Daha çok bahçeli evler, araç trafiğinin yoğun olmadığı sokaklar ile boş arazilerde yapılan kışlık yiyecekler, odun ateşiyle hazırlanıyor.