15 Temmuz darbe girişiminin kritik merkezleri
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Akıncı'daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Çiğli'deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı, İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığı ile Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı, darbeciler tarafından "merkez" olarak kullanılmak istendi.
AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, Başkent'teki 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, darbe girişiminin komuta merkezi durumundaydı.
Darbe girişiminin başlamasının ardından ilk olarak Genelkurmay Başkanlığı karargahında hareketli saatler yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler burada, darbe girişimine katılan, aralarında Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli askerlerin de olduğu darbeciler tarafından alıkonuldu.
Komutanlar karargahtaki helikopter pistine inen askeri helikopterle buradan çıkarıldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal da İstanbul'da katıldığı düğünden darbeye katılan askerler tarafından alındı. Düğünün yapıldığı yerin yakınına askeri helikopterle inen muhabere arama kurtarma timinde görevli askerler, havaya ateş açarak düğünün yapıldığı salona girdi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığından düğüne katılan diğer komutanları ellerini kelepçeleyerek yere yatıran askerler, Orgeneral Ünal'ı buradan çıkardı. Ünal askeri helikopterle önce Sabiha Gökçen Havalimanı'na daha sonra buradan askeri uçakla Akıncı'daki üs komutanlığına getirildi.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de Gazi Orduevi'nde katıldığı düğünden emir subayı Yarbay Murat Yılmaz tarafından çıkarıldı. Makam otomobiline Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş de binerek kendisine silah doğrulttu. Mendi, buradan 4. Ana Jet Üs Komutanlığında götürüldü.
Akıncı'daki üs, komutanların tutulduğu ve Başkent'i vuran uçaklara emir verilen yer olarak dikkat çekti.
"Gören uçak" da üsse getirildi
Akıncı'daki savaş uçaklarının yanı sıra Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığından da darbe girişimine katılmak üzere F-16'ların geldiği, üs komutanlığında darbenin komuta ve kontrolüne ilişkin de çeşitli önlemlerin alındığı belirlendi.
Üs komutanlığı bünyesinde oluşturulan harekat merkezinin haricinde bir askeri nakliye uçağının da mobil harekat merkezi olarak kullanılması planlandı. Anlık görüntü akışını sağlayabilen bilgisayar sistemlerinin bulunduğu uçaktan, darbe sürecine katılan birliklerle ilgili sürecin yönetilmesine katkı sağlanması amaçlandı. Kayseri'deki 12. Hava Üs Komutanlığında konuşlu olan uçak, darbe girişimine destek veren pilotlar tarafından Akıncı'ya getirildi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılan C-160 tipi uçak, görevlendirildiği bölgeyi havadan takip edebiliyor. Yaşanan hareketliliği anlık görüntülerle komuta merkezine aktarma özelliği bulunan uçak, havadan kontrol ve erken uyarı uçaklarına benzer özelliğinden dolayı "gören uçak" olarak da nitelendiriliyor.
Tanker uçaklardan yakıt desteği
Darbe girişimi sırasında Akıncı'daki üsten havalanan uçaklar bir süre sonra yakıt konusunda sıkıntı yaşadı. Üsteki uçuş görevlilerinin yakıt vermeyi reddetmeleri, sistemleri bozmaları hatta üsten kaçmaları üzerine darbe girişimine destek vermek üzere İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığından tanker uçak havalandı. Darbe girişime katılan uçaklarca Ankara semalarında yakıt ikmali yapıldı.
İlerleyen saatlerde darbe girişiminin engellenmesi için Eskişehir'deki üs komutanlığından F-4'ler kalktı. Uçakların hedefleri arasında tanker uçakları da yer aldı. Tanker uçaklardan biri kısa sürede yere inerken diğer uçak inmeyi kabul etmedi. Rotasını Karadeniz'e doğru çeviren uçak, jetlerden yapılan "vururuz" telsiz anonsu üzerine indi.
Ayrıca 10. Tanker Üs Komutanlığı ile Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığından da bazı jetler darbe girişimine destek vermek üzere Akıncı'ya geldi. Diyarbakır'dan gelen pilotların darbe girişiminin olduğu gece özellikle kendilerine nöbet yazdıkları, bu sayede de mühimmat yüklü savaş uçaklarıyla kolayca havalanabildikleri belirtildi.
Çiğli'deki üs komutanlığı
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında bir diğer önemli merkez de İzmir Çiğli'deki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı oldu. Darbe girişiminin yaşandığı gece, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Albay Ali Yazıcı da buraya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te bulunduğu otele yönelik baskın için buradan harekete geçildi.
Operasyona katılacak Özel Kuvvetler Komutanlığı ve SAT'ların bulunduğu ekipler, ilk olarak İstanbul'da Hava Harp Okulunun Yeşilköy'deki askeri apronunda bir araya geldi. Buradan askeri helikopterle Çiğli'deki askeri üsse getirildi.
Buraya gelen ekibe muhabere arama kurtarma timinde görevli bazı askerler de katıldı. Söz konusu askerlere burada silah ve teçhizat verildi. Askerler, helikopterlerle Marmaris'e gitti.
"Nokta" operasyonları hedeflediler
Darbe girişimine katılan askerler Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'yı almayı, Özel Kuvvetler Komutanlığını ise ele geçirmeyi planladı. Aksakallı, söz konusu askerler tarafından yakalanamazken aralarında Özel Kuvvetler 1. Tugay Komutanı darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'nin de bulunduğu bir grup asker helikopterle karargaha geldi.
Emir astsubayı Ömer Halisdemir, komutanı Aksakallı'dan aldığı emir doğrultusunda karargah girişinde Terzi'yi vurdu. Kahramanca hareketiyle darbe girişiminin seyrini değiştiren Halisdemir, Terzi ile karargaha gelen darbeciler tarafından şehit edildi.
Özel Kuvvetler Komutanlığı, buraya gelen kendi personelinin uzun süren mücadelelerinin ardından darbe girişimine katılan askerlerden temizlendi. FETÖ'cü askerlerin bu seçkin birliğin kontrolünü ele geçirerek özel kuvvet timlerini kritik yerlere ve kişilere yönelik nokta operasyonlar yapmak için kullanma planı hayata geçemedi.
Kaynak: AA