İran ile nükleer anlaşma konusunda yeni bir hamle geldi

ABD başkanı Trump'ın tek taraflı olarak çekildiği İran ile nükleer anlaşma konusunda yeni bir hamle geldi. Avrupa, Çin ve Rusya’nın, nükleer programı sınırlandırması karşılığında Tahran’a finansal yardım yapılmasını öngören yeni bir anlaşmayı görüştüğü belirtildi.

Abone ol

ABD başkanı Trump'ın P5+1 ülkelerinin imza attığı İran ile Nükleer anlaşmadan çekilip İran'a yaptırımları tekrar uygulamaya koyması, diğer ülkeleri hareket geçirdi.

Alman basınına göre Avrupa Birliği, Çin ve Rusya, Tahran’a finansal yardım yapılmasını öngörecek yeni bir anlaşmayı görüşmeye başladı.

Alman Welt am Sonntag gazetesinin üst düzey AB kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Viyana’da önümüzdeki günlerde önemli bir toplantı yapılacak. Alman, Fransız, İngiliz, Rus ve Çinli diplomatlar, Trump’in 2015’te imzalanan İran nükleer anlaşmasından çekilme kararı alması sonrası atılabilecek adımları tartışacak. Görüşmeye İran’ın katılıp katılmayacağı henüz belirsiz.

Diplomatların amacı, 2015 anlaşmasına yeni maddeler ekleyerek Trump’ı İran’a yeniden getirdiği yaptırımları kaldırmaya ikna etmek. Yeni anlaşmanın, İran’a milyarlarca dolar finansal yardım yapılmasına ilişkin bir madde içerebileceği belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Trump’ın çekilme kararı sonrası nükleer anlaşmaya ABD olmadan da devam edilebileceğini söylemişti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de geçen hafta İran ve Avrupa ülkelerinin görüşmelerde iyi bir başlangıç yaptıklarını, çoğu detayın gelecek birkaç hafta içinde netleşeceğini ifade etmiştği.

ulusal.com.tr

Filistin Devlet Başkanı Abbas hastaneye kaldırıldı Dünya Kerç Köprüsü'nün açılışı yapıldı Dünya Sadr'ın ittifakı Irak seçimlerinin resmen galibi oldu Dünya Gazze'de şehit sayısı 65'e yükseldi Dünya