İşte Fırat Kalkanı Harekatı'na katılan birlikler

Türk Silahlı Kuvvetleri Fırat Kalkanı Harekâtı'nı eksiksiz koordinasyonla yürütüyor. Harekâtta kara, hava hatta deniz birlikleri görev yapıyor. Sahada özel kuvvetlerin de görev yaptığı harekâtta başarının anahtarı birliklerin uyumu ve koordinasyonu...

Abone ol

24 Ağustos 2016'da başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı, Kilis Elbeyli'de bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvvet Birliği'nde yönetiliyor.

Harekat süresince Suriye'nin kuzeyinde görev yapan Mehmetçik sayısı 2 bin… Bu kuvvetin yüzde 90'ı da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli. Harekat müşterek yürütülüyor. Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuıvvetler Komutanlığı unsurları da hassas görevler yapıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın savaş uçaklarıyla etkin rol üstlendiği harekata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da personel gönderdi.

İşte Fırat Kalkanı Harekâtı'na katılan birlikler:

Kara Kuvvetleri Komuranlığı İstihkam Biliği

Kara Kuvvetleri Topçu Birlikleri

Gaziantep 5. Zırlı Tugayı

İstanbul 2. Zırlı Tugayı

Tunceli 4. Komando Tugayı

Bolu ve Kayseri Dağ Komando Tugayı

Bingöl 49. Komando Tugayı

İzmir Foça Amfibi Tugayı

Bitlis Tatvan 10. Komando Biliği

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Muharebe Birlikleri

Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Deniz Kuvvetleri Komutanlılığı Su Altı Savunma İstihkam Birliği

Harekata katılan bordo bereli sayısı 150. Bordo bereli opeasyonlarına zaman zaman Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakkalı yönetti. Bordo bereliler keşif, düşmanın derinliklerine sızma, taktik akın, hedef tahribi, pusu ile uzun mesafeli keşif ve devriye görevlerini icra etti. Borda berelilerin işaretledikleri hedefler savaş uçakları tarafından imha edildi.

Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Kara Kuvvetleri Komutanlığı istihkam birlikleri de kritik görev üstlendi. Askeri yetkililer meskun mahal opeasyonlarında istihkam birliklerinin önemine sık sık vurgu yapıyor. Çünkü sahadaki Mehmetçik ve ÖSO unsurlarının harekat kabileyetinin etkinliği istihkam birliklerine bağlı. IŞİD'in tuzakladığı mayın, el yapımı patlayıcılar tek tek Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı istihkam birlikleri tarafından temizlendi. Böylece Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü IŞİD ve PYD/ YPG engelleri etksiz hale getirildi. Komandoların harekat kabiliyeti istihkam birliklerinin açtığı muharebe geçitleriyle arttırıldı.

İstihkam birlikleri bombalı tuzakların imhasının yanı sıra muharebe ve koruyucu mevzilerin inşası, gözetlemeye karşı gizleme ve sisleme tedbirleri, sahte tesislerin inşası ve aldatma tedbirleri faaliyetlerini de yürttütü.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da Su Altı Savunma istihkam birlikleri de Fırat Kalkanı'nda Kara Kuvvetleri İstihkam Birliklerine destek veriyor.

Fırat Kalkanı Harekatı boyunca 64 kahraman Mehmetçik şehit oldu, 386 Mehmetçik yaralandı. 14 Mehmetçiğin durum ağır

Askeri yetkililer ÖSO unsurlarının cesaretine vurgu yapıyor. Harekat boyunca ÖSO'dan da 469 şehit, bin 712 yaralı var. Askeri yetkililer, ÖSO unsurlarının da Fırat Kalkanı Harekatı ile ciddi tecrübeler kazanmasının önemi üzerinde duruyor. Fırat Kalkanı Harekatı'nın Menbiç ayağında ÖSO'nun kazandığı tecrübeler ile daha etkili olacağı kaydediliyor.

ulusalkanal.com.tr

Yıldırım, Dünya Turizm Forumu'nun açılış töreninde konuştu Gündem Fenerbahçeli basketbolcu Udoh, Anıtkabir'i gezdi Gündem FETÖ'nün 'ışık evleri'ne operasyon: Gözaltılar var Gündem Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başkanlık sistemi ile ilgili bakın ne demişti Gündem