Kadın prangasından kurtuldu!

Bugün, Türk Kadınına seçme, seçilme hakkının verilerek, gericiliğin prangalarından kurtarılışının 80'inci yılı. Türk devrim tarihinde, önemli bir yeri olan karar 5 Aralık 1934'te mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. O yıldan beri Türk kadını, siyaset ve toplum hayatında etkin bir görev yükleniyor...

Abone ol

Türk Devrim tarihinin ilk atılımlarından biri kadını özgürleştirmek oldu. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikle kadına seçme seçilme hakkı verildi.

"Dünyada hiçbir milletin kadını, ben milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadınından fazla çalıştım, Anadolu kadını kadar emek verdim, diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim"

Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet Devrimi'ndeki öncelikli hedefi kadın-erkek eşitliğiydi. Atatürk'ün girişimleri ile Kurtuluş Savaşında, canını dişine takarak cepheye silah taşıyan o kadınlar, siyasi ve toplumsal hayatta söz sahibi oldu.

Meclis'te uzun süren tartışmalardan sonra büyük bir oy çoğunluğu ile her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.

Karar büyük bir mitingle kutlandı. Binlerce kadın, Tük Kadınlar Birliği'nin öncülüğünde Beyazıt'tan Taksim'e yürüdü.

Eski Türk devletinde aile ve devlet yönetiminde söz sahibi olan kadın, Osmanlı Devleti'nde şeriat kurallarının hakim olmasıyla kamusal alandan çıkarıldı, eve kapatıldı. Atatürk Devrimleri ile duvarlar yıkıldı, kadın zincirlerinden kurtarıldı.

"Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçlidir"

Kadınlar, yeni yasa ile birlikte ilk oylarını belediye seçimlerinde kullandı. Aday oldukları şehirlerde belediye meclislerine girdi.

Türkiye'nin ilk kadın muhtarı Aydın'dan çıktı. Gül Esin, Demirdere Köyü Muhtarlık seçimlerini 500 oyla kazandı.

8 Şubat 1935'te yapılan genel seçimlerde kadınlar ilk kez milletvekili adayı oldu ve oy kullandı. 18 kadın meclise girdi.

Cumhuriyet devrimleri, birçok Avrupa ülkesinden önce, Medeni Kanun, Seçme ve seçilme hakkı ile kadınının toplumda söz sahibi olmasını sağladı.

ulusalkanal.com.tr

Saati var ama zamanı yok Gündem Tertip bürosu açığa çıktı Gündem Ali Fuat Yılmazer itiraf etti! Gündem ''Gelin helalleşelim'' Gündem