Sayıları artacak!

MARMARA Denizi'nin Doğu kısmında bulunan İzmit Körfezi'ndeki mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kılınmasını sağlamak amacıyla başlatılan 'İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi' kapsamında Fizibilite Raporu oluşturulması tamamlandı.

Abone ol

MARMARA Denizi'nin Doğu kısmında bulunan İzmit Körfezi'ndeki mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kılınmasını sağlamak amacıyla başlatılan 'İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi' kapsamında Fizibilite Raporu oluşturulması tamamlandı.

Körgezin, Levrek, çipura, karagöz, eşkina, kalkan, pisi mercan, mersin, granyöz, mırmır, minekop balıkları ile balıklandırılmasının uygun olduğuna karar verildiği açıklandı.

Emex Otel'de yapılan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarfından desteklenen ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen 'İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi' kapsamında Fizibilite Raporu oluşturulması sonuç toplantısına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu, Mugla Üniversitesi Sıtkı Koçman Fakültesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Kenan Güllü, MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Kaynak Yönetim Daire Başkanı Ramazan Çelebi ve Kocaeli Üniversitesi Su ürünleri bölümü öğrencileri katıldı.

'TÜR VE ÇEŞİTLİLİK ZENGİNLEŞTİRİLECEK'

Projenin genel amacı Marmara Denizi'nin Doğu kısmında bulunan İzmit Körfezi'ndeki mevcut balık tür ve çeşşitliliğinin zenginleştirilmesi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kenan Güllü, "Biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın denizden faydalanmasına katkı sağlanmasıdır. Projenin özel amacı ise İzmit Körfezi'nin yerel balıkları hakkında yapılmış önceki çalışmalardan yola çıkarak balıklandırmaya uygun balık türlerinin tespiti, balıklandırma ve olta balıkçılığı alt yapısı için yol haritası olacak fiziilite raporunun oluşturulmasıdır" diye konuştu.

KÖRFEZ'E 1.5 MİLYON YAVRU BALIK BIRAKILACAK

İzmit Körfezi'nde daha önce yaşamış ve yaşayan yerel balık türlerinden olta balıkçılığına ve balıklandırmaya uygun türlerin listesinin oluşturulduğunu söyleyen Doç. Dr. Güllü konuşmasına söyle sürdürdü:

"Levrek, çipura, karagöz, eşkina, kalkan, pisi mercan, mersin, granyöz, mırmır, minekop balıkları dışında da alternatif olabilecek ekonomik balıklardan kültürü yapılabilenlere de orta vadede yer verilebilir. Ayrıca mevcut midye yataklarının korunmasının sağlanması yanında, ayrıca sallarda, halatlarda ve uygun midye yataklarında miydelendirme yapılarak ekstansif midye yetiştiriciliği yapılmalıdır. Önümüzdeki süreçte Yalova'nın Altınova İlçesi'nde bulunan Hersek Lagününe 1.5 milyon yavru balık bırakılacak " dedi.

'BALIK POPÜLASYONU ARTACAK'

Bir zamanlar kokusundan dolayı yanından bile geçilmeyen İzmit Körfezi'nin artık balıkların yuva ve yumurtalarını bıraktığı bir yer haline dönüştüğünü söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Bölgemiz çok güzel. Fakat insan olarak biz buraları kötü kullanıyoruz. İzmit Körfezi harika bir körfez. Fakat zaman içersinde hem sanayi hem de evsel atıklar denize döküldü. 1960-70'li yıllarda bu kadar kirli değildi bu bölge. Bu bizim sağlık, moral ve enerjimizi kötü yönde etkilemeye başlayınca Körfez'e önem verdik. Artık Körfez balıkların yaşadığı yuva yaptığı bir yer haline dönüştü. Bu balık popülasyonunu zaman içersinde arttıracağız" diye konuştu.

Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), (DHA)-

'16 yıldır şoförlük yapıyorum böyle birşey görmedim' Yurt Meşrubat firmasının deposunda yangın! Yurt Babannesinin elini bıraktı, traktör altında can verdi! Yurt 'Çığlık' maskeli sigara kamyonu soygunu kamerada Yurt