Uluslararası Af Örgütü'nden 'Suriyeli sığınmacı' kışkırtması

Uluslararası Af Örgütü, ''Eceline gidiyorsun'' başlığıyla dikkat çekici bir rapor hazırladı. Raporda, Suriye’de terör örgütlerinden temizlenen bölgeye dönen sığınmacıların gözaltına alındıklarını, işkence gördüklerini ve cinsel tacize maruz bırakıldıklarını iddia etti.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), ''Eceline gidiyorsun'' başlığıyla bir rapor yayımladı. Raporda Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri döndükten sonra gözaltına aldığını ve cinsel şiddet olmak üzere işkenceye maruz bırakıldığını öne sürdü.

Raporda, ''Uluslararası Af Örgütü kadın, erkek ve çocukların bu algının doğrudan bir sonucu olarak hedef alındığı ve tecavüz ve diğer türde cinsel şiddet, keyfi veya hukuka aykırı gözaltı, işkence ve başka türlü kötü muamele dahil olmak üzere insan hakları ihlallerine maruz bırakıldığı 24 vakayı belgeledi. Bazı durumlarda geri dönenler, yalnızca köken itibariyle Suriye’de muhaliflerin kontrolündaki bölgelerden geldikleri için hedef alındı'' denildi.

Raporun ''İşkence ve zorla kaybetmeler'' başlığındaysa, Suriye yönetimine kadın, erkek ve çocukların, Suriye’ye geri döndükten sonra, genellikle geniş kapsamlı ''terör'' suçlamalarıyla gözaltına alındığı suçlamasında bulunuldu.

ASIL GERÇEK: DEYRE ZOR’DA 1 MİLYON İNSAN EVİNE DÖNDÜ

Londra merkezli sözde insan hakları kuruluşu Amnesty International'ın (Uluslararası Af Örgütü) raporunun aksine bölgedeki gelişmeler başka bir gerçeği ortaya koyuyor. Suriye’de terör örgütü YPG/PKK unsurlarından temizlenen bölgelere dönmesi için yönetimin yoğun çaba sarf ettiği aktarılırken, Deyre Zor’da 4 yıl sonra 1 milyon insanın evine döndüğüne işaret edildi.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) haberine göre, ''Kamu tesisleri ve devlet tesislerinin çoğunu etkileyen sistematik sabotajlara maruz kalan Deyre Zor’un büyük bölümlerinin kurtarılmasından sonra 1 milyon vatandaşın evlerine döndüğü'' belirtildi.

ESAD: ''YURT DIŞINDAKİ SURİYELİLER SİYASİ İSTİSMAR ARACI''

Son yılların en büyük emperyalist saldırılarından birine maruz kalan Suriye’de, Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz aylarda verdiği demeçte geri dönmek isteyen her mültecinin geri dönüşü ve vatanın inşasına katkıda bulunması için gayretle çalıştıklarını ifade etmişti.

Yurt dışındaki Suriyelilerin ezici çoğunluğunun siyasi istismar için başka ülkelerin listelerinde yer almayı reddettiklerini ve anavatanlarına dönmeye her zamankinden daha istekli olduklarını vurgulayan Esad şunları söylemişti:

- Bazı ülkelerin mültecileri etik insani ilkeler temelinde kucaklaması gerçeği… Batı’daki ve bölgemizdeki diğer bazı ülkelerin de insani davalarını siyasi bir pazarlık çipi haline getirerek sömürülmesiyle karşılandı ve yurt dışındaki oğullarımızın yaşadığı gerçek acıyı dikkate almadan yetkililerinin yolsuzluklarını anlatan bir para kaynağı haline getirildi.

Vatan Partisi Muğla’da güç tazeledi Gündem İstanbul'da metro simgesi tartışması Gündem Palu davasında Tuncer Ustael'e ağırlaştırılmış müebbet hapis Gündem FETÖ'nün "mahrem imamları"na operasyon: 8 kişi gözaltına alındı Gündem