Kaçak petrol İsrail’e yaradı

Abone ol

Irak’ın batısındaki petrol boru hatlarının büyük bölümünün Irak Merkezi Yönetiminin kontrolü dışına çıkmasından sonra Ceyhan ve İskenderun limanlarındaki Tanker trafiğinin arttığı gözlendi. Yetkililer böyle bir trafiğin şimdiye kadar yaşanmadığını belirtiyorlar.

Irak Merkezi Hükümetinin kaçak olarak belirttiği Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin aynı boru hattına pompaladığı ham petrol AKP hükümetinin bilgisi dahilinde dünya piyasasına dağıtılıyor. En dikkat çekici ülke ise İsrail.

Açık sularda korsan petrol dolumu

Özellikle Yunan Firmalarına ait tankerler Ceyhan ve İskenderun Limanı’ndan aldığı petrolü dünya piyasasına sürmek için adeta birbirleri ile yarışıyorlar. Bundan öncede Yunan firmasına ait olan iki tanker toplam 2 milyon varil kaçak petrolü alarak Ceyhan’dan yola çıkmış UNİTED LEADERSHİP adlı tanker Fas açıklarında beklemeye başlamıştı. UNİTED EMBLEM adındaki Yunan tankeri ise aldığı 1 milyon varil ham petrolü rotası İspanya olmasına rağmen 16 Haziran 2014 tarihinde sabah saatlerinde Malta açıklarında uluslararası sularda Yunanistan’dan gelen FALCON NOSTOS adlı tankere boşaltarak tekrar Ceyhan’a doğru yola çıktı.

AKP denetiminde İsrail’e petrol sevkiyatı

Bu tankerlerden en dikkat çekicisi Angora İnvestment Trust İNC adlı Yunan firmasına ait olan Malta bayraklı MARİNER A adlı tanker. 3 Haziran 2014 tarihinde İsrail’in Hayfa limanından ayrılan tanker İskenderun Dörtyol limanına yanaştı. Burada ham petrol alan tanker 13 Haziran 2014 tarihinde gece yarısı saat 02.03.00 da ayrıldı. Tanker aynı gün saat 22.41.00 da Hayfa limanına yanaşarak İsrail Paz Oil firmasına petrolü teslim etti. Aynı Tanker 16.Haziran 2014 günü saat 05.22.00da Hayfa’dan ayrılarak rotasını Mersin’e çevirdi.

Bu ilk değildi, Irak Merkezi Yönetimi’nin İsrail’e petrol satmayı reddettiği halde, İsrail’de rafineri işleten Paz Oil firmasının son 9 ay içinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin petrolünün depolandığı Dörtyol’daki Liman’dan en az dört sevkiyat yaptığı belirlendi.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Dörtyol’da görevli adının saklı tutulmasını isteyen bir görevli “bu ilk değil bundan öncede İsrail’e sevkiyatlar yapıldı, Bu iş Haziran 2012’den beri sürüyor. Daha önce KBY, kamyonlarla Türkiye’ye kendi bölgesindeki petrolü taşıyor. Bu yöntemle 1,5 yılda bölgeden Türkiye’ye petrol getirildiği ve 20 gemiyle dışarıya satıldı. Ancak asıl önemlisi, geçen sene sonunda başlayan, KYB petrolünün Irak Merkezi Hükümetinin istemi dışında Türkiye’ye Kerkük Yumurtalık boru hattıyla nakledilmesi işi. Bundan sonra Tanker sevkiyatı dahada hızlandı” dedi

Bunun üzerine araştırma yapan Aydınlık Gazetesi 31 Ocak’ta Baltic Commodore tankerinin, 10 Şubat’ta da Hope A tankerinin 3 Mart’ta Kriti Jade ve 5 Mart’ta Kriti Sea tankerlerinin Dörtyol’dan, petrol alıp İsrail’in Aşkelon ve Hayfa limanlarına boşalttığını belirledi. Tankerlerin ortak özelliği hepsinin Yunan firmalarına ait olması.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin pompaladığı petrol kaçak

Bu arada Irak Merkezi Hükümeti, 27 Ağustos 1973 senesinde imzalanan ve 2010 senesinde AKP Hükümeti ile yenilenen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Irak Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki Ham Petrol Boru hattı Anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle anlaşmanın 10. Maddesine dayanarak Türkiye’yi Paris Fransa Tahkim Mahkemesine şikayet etti. Nedeni ise Kerkük Ceyhan Boru Hattına Irak Merkezi Hükümetinin isteği dışında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimin kaçak olarak petrol pompalaması ve bu petrolün Bağdat’ın onayı olmadan uluslararası piyasalara AKP hükümeti eliyle dünya piyasasına sürülmesi, bu yüzden 35 milyon dolar zarar etmesi olarak gösterildi.

Enerji, ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada "Kuzey Irak’tan sevk edilen yaklaşık 100-120 bin varillik sevkiyat devam ediyor. Şu anda yol haritasında herhangi bir değişiklik söz konusun değil ama Irak'ta bütün gelişmeleri sıcağı sıcağına takip ediyoruz. Türkiye üzerinden sevki konusunda, "3. tanker için 22 Haziranla alakalı bir program var. Bu program sarkabilir mi onu şu anda kestirmek mümkün değil” dedi. Bu arada 3. Sevkiyatın Malta açıklarında petrolü başka tankere boşaltan ve 19 Haziran’da Ceyhan’da olması beklenen United Emblem tankeri olabileceği belirtildi.

Derya Derviş

Aydınlık

İşte Ekmeleddin İhsanoğlu'nun şeceresi Gündem MİT yasası davalık olacak Gündem Gençleri yanlış yönlendirdi Gündem Çatı yerine kubbe çıktı Gündem