Türkiye İhracatçılar Meclisi açıkladı

Türkiye'nin Kasım ayı ihracatı düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre Kasım'da ihracat yüzde 10,5 düşüşle 11,4 milyar dolara geriledi. Yılın 11 aylık döneminde ise ihracat yüzde 8,6 kayıpla 131 milyar 942 milyon dolar oldu. İhracatın lokomotifi yine otomotiv ve hazır giyim oldu.

Abone ol

Türkiye İhracatçılar MeclisiKasım ayında ihracak rakamlarını açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 10,5 düşerek 11 milyar 437 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın 11 aylık döneminde ise ihracat yüzde 8,6 kayıpla 131 milyar 942 milyon dolar oldu.

Kasım ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 920 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Otomotivi 1 milyar 409 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 301 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Otomotiv üretimi için gerekli parçaların ithalatı, Türkiye'nin cari açığının artmasına neden oluyor. Cari açığın çözümü ise ham maddenin yerlileştirilmesinden geçiyor. Otomotiv sektörü gibi hazırgiyim ve konfeksiyonda da ithalat cari açıkta Türkiye'nin kolunu büküyor.

Bu yıl Orta Vadeli Program'da 143 milyar dolarlık bir ihracat hedefi konmasına rağmen, ihracatta parite etkisinden 13 milyar, emtia fiyatlarından 6,5 milyar ve çevre ülkelerdeki olumsuz tablodan dolayı 4 milyar olmak üzere toplamda 24 milyar dolarlık bir negatif etki bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

Borsa İstanbul'da yeni uygulama Ekonomi Dolarda son durum! Ekonomi Gıda ürünlerine kış gelmeden zam geldi Ekonomi Memurun kırmızı çizgisi: 657 Ekonomi