Kararı bozmak için 10 bin neden var

Ergenekon dosyasının Yargıtay’a gitmesinin ardından, sanık avukatlarıyla konuştuk. Avukatlar davanın baştan beri hukuksuzluk örneği olduğunu ve bozulması gerektiğini belirtti

Abone ol

Ergenekon dosyasının Yargıtay’a gitmesinin ardından, sanık avukatlarıyla konuştuk. Avukatlar davanın baştan beri hukuksuzluk örneği olduğunu ve bozulması gerektiğini belirtti

Ergenekon dava dosyası, yeni mahkeme tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Dava avukatlarından Zeynep Küçük, Hüseyin Ersöz ve Vural Ergül, sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğini Aydınlık’a anlattı. Avukatlar, dava dosyasının Yargıtay tarafından yok hükmünde sayılacağı ve dosyanın yerel mahkemeye iade edileceğini belirtti.

Avukat Zeynep Küçük, dava dosyasında usul eksiklikleri olduğunu belirterek dosyanın bu haliyle incelemeye alınmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Küçük, Yargıtay’ın dosyayı mahkemeye geri göndereceğini düşündüğünü kaydetti.

Küçük, Ergenekon operasyonunda görev yapan polislerin usulsüz işlemler yaptıkları için cezaevindeyken Ergenekon’un hukuka uygun olduğunu söylemenin beyaza kara demek kadar abes olduğunu ifade etti. “Yargıtay’ın bütün yolları tıkandı” diyen Küçük, “Anayasa Mahkemesi ciddi kararlar verdi; hak ihlalleri olduğundan bahsetti, uzun tutukluluktan bahsetti. Hükümet ‘Bunlar bir örgütün parçalarıdır’ dedi. Örgütün polis ayağına operasyon yapıldı, bir ayağı tamamen çökertildi. Yargıdaki ayağının da çökertilmesi an meselesi. Böyle bir ortamda Yargıtay’ın Ergenekon davasına veya benzer davalara ilişkin hukuka uygun yönünde bir karar alması abesle iştigal olur” açıklamasını yaptı.

‘HÂKİMLER YETKİLİ DEĞİLDİ’

Avukat Vural Ergül de Ergenekon davasının gerekçeli kararının avukatlara ve sanıklara imzalı ve mühürlü gönderilmediğini vurguladı. Ergül şunları söyledi: “Karar hukuka uygun şekilde değil, dijital olarak gönderildi. Bu yüzden Yargıtay her halükârda kararın yok hükmünde olmasına dair bir değerlendirme yapıp dosyayı geri gönderecektir. Gönderilince de yetkili İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi yargılamaya yeniden başlayacak. Yetkisiz bir mahkeme tarafından verilen karar bir şey ifade etmediği gibi daha sonra da dijital kopyanın altını imzalayan 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararı, sanıklar ve avukatları tarafından kabul edilebilir bir durum değil.”

Kararın Yargıtay tarafından bozulacağını vurgulayan Ergül, “En az 10 bin tane bozma gerekçesi var. Davamızda sanık beyanlarını kabul etmediler, avukatları duruşmalardan çıkardılar. Daha neler neler... Ben iddia ediyorum, dosyanın 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmesiyle, mahkeme iddianamedeki eksiklikler konusunda iddianamenin iadesini isteyecek ve savcıların da iddianameyi yeniden tamamlayamayacakları için yargılanmaya devam edilemeyecek” ifadelerini kullandı.

‘MAHKEME ISRARLA KARARI CD’DE GÖNDERDİ’

Yargıtay’a itirazda bulunacaklarını ifade eden Avukat Hüseyin Ersöz, “Ergenekon davasının gerekçeli kararı kanunda yazan şartlara uygun bir şekilde sanıklara ve avukatlara tebliğ edilmedi” dedi. Ersöz, davaya bakan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tebliğin kendilerine usule uygun gönderilmesi için talepte bulunduklarını belirterek “Mahkeme ısrarla CD içerisinde gerekçeli kararı tarafımıza tebliğ etti. Biz de bunun yasaya aykırılık taşıdığını, zira belge güvenliği açısından kararın imzalı ve mühürlü olarak tarafımıza gönderilmesi gerektiğini belirttik. Fakat ne yazık ki bu itirazımın hiçbiri mahkeme tarafından göz önüne alınmadı” diye konuştu.

Seda Akyüz / Aydınlık

Bu otele erkeklerin girmesi yasak Gündem Sınırda 4 Azeri asker şehit oldu! Gündem Meteoroloji uyardı! Aman dikkat! Gündem Zaman yalana doymuyor Gündem