Çavuşoğlu'nun ABD seyahati ertelendi

Rex Tillerson'ın Dışişleri Bakanlığı görevinden alınmasının ardından 19 Mart'ta Amerika'da yapılacak Ankara Washington zirvesi ertelendi. Açıklama Türk Dışişleri Bakanlığından geldi. Amerika'nın yeni Dışişleri Bakanı ile yapılacak görüşmenin tarihine ilişkin herhangi bir bilgi verilmezken, Menbiç zirvesinin Nisan ayında yapılması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Abone ol

19 Mart tarihinde Washington'da yapılması planlanan Menbiç zirvesi ertelendi. Gerekçe Amerikan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alınması...

Zirvenin ertelendiğini Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy açıkladı. Aksoy, Amerika'nın yeni dışişleri bakanı ile yapılacak görüşmenin tarihine ilişkin ise herhangi bir bilgi vermedi.

İki ülke Dışişleri Bakanlarının görüşmesinin Nisan ayında yapılması için temasların sürdüğü öğrenildi.

19 Mart'taki görüşmenin ana gündem başlığı Menbiç'teki PKK/PYD varlığına ilişkin olacaktı. İki ülke arasında kriz yaratan başlıkların çözümü için 3 ayrı mekanizma kurulmuştu. Mekanizmalardan ilki Mart ayı başında Menbiç'teki PYD varlığını görüşmek üzere Amerika'da toplanmıştı.

Amerika'daki toplantının ardından iki ülkenin PYD'nin Menbiç'ten çıkartılması, kentin güvenliğini Amerika ve Türk askerlerinin sağlaması konusunda anlaştığı belirtilmişti.

19 Mart'taki toplantıda da Tillerson ve Çavuşoğlu PYD'nin Menbiç'ten nasıl çıkartılacağına ilişkin formüller üzerinde görüşme yapacaktı. Ancak toplantının ertelenmesinin ardından sürecin nasıl işleyeceği merak konusu.

Tillerson'ın görevden alınması

ABD Başkanı Donald Trump, iki gün önce Twitter hesabından, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın yerine CIA Direktörü Mike Pompeo’yu, Pompeo'nun yerine ise Gina Cheri Haspel’i atadığını açıklamıştı.

Trump, Rex Tillerson'ı Dışişleri Bakanlığı görevinden alma kararını kendisinin verdiğini belirterek İran ile yapılan nükleer anlaşma konusunda Tillerson ile farklı düşündüklerini vurgulamıştı.

ABD'de silah karşıtı öğrenci protestosu Dünya Almanya'da Başbakanlık koltuğu yine Angela Merkel'in oldu Dünya ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kimdir? Dünya Lavrov: Türkiye ile vize rejimi kolaylaştırılacak Dünya