Tüketici güveni azaldı

Tüketici güveni mayıs ayında azaldı. Açıklanan verilere göre endeks, geçen aya göre yüzde 13 geriledi. Ekonomik krizin vurduğu dolar ise yükseliyor. Hamleler de peş peşe geliyor. 100 bin doların üzerinde döviz alımına bir gün bekleme kuralı getirildi. Öte yandan bir de Swap hamlesi geldi. Ancak doların ateşi sönmedi...

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. Yapılan anket TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütüldü. Buna göre; tüketici güven endeksi, mayısta geçen aya göre yüzde 13 azaldı.

Vatandaşın ekonomiye güveni kalmadı. Nisanda 63,5 olan endeks değeri, mayısta 55,3 olarak kayıtlara geçti.

Hanenin maddi durum beklenti endeksi de söz konusu dönemde yüzde 10,1 azalarak 73,9 oldu.

Ekonomideki kriz dövize de yansıyor. Peş peşe yapılan hamleler de işe yaramıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, döviz alım ve satım işlemlerine yeni kural getirdi. Bankalara iletilen yeni kural çerçevesinde, 100 bin dolar üzeri döviz alımı gerçekleştirmek isteyenler bir gün bekleyecek.

Dövizin TL karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek. Döviz satımında ise bekleme süresi olmayacak. Satılan dövizin TL karşılığı aynı gün hesaba aktarılacak. 21 Mayıs'ta başlayacak uygulama ile BDDK, dövizdeki spekülatif hareketlerin önüne geçmeyi ve piyasa istikrarını korumayı amaçlıyor. Düzenleme sadece gerçek kişilerin döviz alımlarını kapsıyor.

Bir hamle de Merkez Bankası'ndan geldi. Swap piyasasında TL faizini yüzde 25,50'den yüzde 24,00'e indirdi.

Dolar bu adımlara ters karşılık verdi, ateşi yükseldi. Sabah saatlerinde 6,04 seviyesinde işlem gören dolar, kararın ardından 6,09 seviyesine kadar çıktı. Avro ise ise 6 lira 75 kuruştan işlem görüyor.

HABER: ESER GÖRKEM PAKTÜRK

KAMERA: İSMAİL HARPUTLU

ulusal.com.tr

Ünlü restoran zincirine kayyum atandı Ekonomi Manisa kirazı Güney Kore yolcusu Ekonomi Narenciye ihracatını limon sırtladı Ekonomi BDDK'dan dolar ve döviz açıklaması Ekonomi