İlber Ortaylı, Sultanahmet'teki bombalı saldırıyı yazdı

Abone ol

Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Sultanahmet'te gerçekleştirilen intihar saldırısına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Zor günler geçirildiğini belirten Ortaylı, "Türk halkının bu son terörist hücumda takındığı soğukkanlı tavrı devam ettirmesi ve aksi boyutlar için de muhafaza etmesi gerekir" dedi.

Ortaylı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Kış aylarında turlar ucuzdur. Dolayısıyla baharın güzel havalarında veya izinlerin bol olduğu yaz aylarında bir yerlere gidemeyen dar gelirli, yaşlı turistler ve imkanı çok kıt genç talebeler kış turlarını tercih etmek durumundadır. Şurası bir gerçek, Türkiye’nin turizmine Almanya en iyi müşteri. Mazide de Türk imparatorluğu hakkındaki en ayrıntılı gözlemleri ve kayıtları Almanca seyahatnamelerde görmek mümkündür.

Ülkemizin tarihi zor günlerle dolu

1989’dan sonra Rusya’nın Türk turizmine girişinde dahi bir nevi Alman referansı rol oynadı. Rusça ilk seyahatnameler “Polyglott” gibi Alman seyahatnamelerinden yapılan çevirilerdi. Elan da Alman turist sayısı en kalabalığı ve ister istemez alışveriş ve bırakılan döviz bakımından da listede en üstte olanı. Sultanahmet katliamının kurbanlarının yukarıda zikrettiğim gruptan olduğu anlaşılıyor.

Salı sabahı Sultanahmet’te tertiplenen patlamanın kaynağı dünyada tartışılıyor, tabii amacı da... Turizm gelirini kesmek yanında şehirde bir terör havası estirmek için militanın hayatını çok ucuza harcayan bir gaddar terör örgütünün işi söz konusu. Her terör örgütü seçeceği canlı bomba konusunda bu kadar gaddar davranamaz. Gene yöneldiği kitlenin seçiminde de benzer bir canavarlık ve umarsızlık açıktır.

Türk halkının bu son terörist hücumda takındığı soğukkanlı tavrı devam ettirmesi ve aksi boyutlar için de muhafaza etmesi gerekir. Tabii “Başımıza dertler hep Suriye’den geliyor” diye sokaktaki Suriyeliyi bir anda düşman ve itilecek unsur olarak görmek yanlış bir hareket olur. Kitlenin bu gibi yanlış yönlendirilmiş tepkileri ileride kendi ulusal hafızamızda da utanılacak sayfalar açabilir. Çok zor günlerden geçiyoruz ama bütün tarihimiz zor günlerle doludur. Tecrübesiz ve ham bir ulus olmadığımızı her an bilmek ve ona göre davranmak zorundayız.

ulusalkanal.com.tr

Taksiye zam geliyor Gündem Adalet Bakanı Bozdağ'dan Kılıçdaroğlu'na sert sözler Gündem Sinan Meydan'ın acı günü Gündem Kimseye söylemeden kalp kapakçığı değişti Gündem