ABD'nin hedefi IŞİD mi?

Peki, Amerika'nın IŞİD'e yöneik opearsyonu ne anlama geliyor. Bu anlamak için Washington'dan gelen açıklamaları dikkatli okumak yeterli. IŞİD'e operasyonun ısrarla "kısıtlı" olduğunu açıklayan Amerika Başkanı, aba altından Maliki yönetimine sopa gösterdi. Obama, IŞİD'e karşı kapsamlı bir operasyonun ancak Sünnilerin Irak Hükümeti'ne dahil edilmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi.

Abone ol

Amerika IŞİD'i vurdu, peki Irak ve Suriye yönetimlerine karşı silahlı muhaliflere desteğini esirgemeyen Amerika'nın bu hamlesi ne anlama geliyor?

Washington'dan gelen açıklamalar oldukça net. Amerika Başkanı Obama, oeprasyonla, Erbil'e destek verdiklerini açıklarken, aba altından da Maliki yönetimine sopa gösterdi.

Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenleyen Obama IŞİD operasyonu ile ilgili konuştu. Irak'a asker göndermeyeceklerini açılayan Obama, IŞİD saldırılarından Maliki yönetimini sorumlu tuttu, "IŞİD'in hızla ilerlemesinden Irak ordusu sorumlu" dedi.

Irak'taki bu sorunun çözülmesinin uzun zaman alacağını belirten Obama, Sünnilerin hükümete alınması ısrarını sürdürdü.

"IŞİD Irak’ta herkesin beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde ilerledi. Sünni toplumunun IŞİD’i reddetmesi için onları da kapsayan bir yönetim olmalı. Maalesef Sünniler şu anda böyle hissetmiyor. Bu yüzden Irak’ta hükümetin kurulması çok önemli"

Obama, New York Times'a verdiği demeçte ise, Bağdat'tan Şam'a uzanan Sünni bölgesinin önemine işaret etti, "Bizim için asıl mesele IŞİD değil, Sünnilere formül sunmalıyız" dedi.

"Yoğunlaşmamız gereken genel bir nokta var. Bağdat'tan Şam'a kadar, Irak'a azınlıkta olan, Suriye'de ise çoğunlukta olan ve olumsuz etkilenen bir Sünni kitle var. Sünnilere beklentilerini karşılayacak bir formül sunmadığımız takdirde, kaçınılmaz olarak sorunlar yaşarız. Irak'taki Şii çoğunluk bunu uzun bir süre anlamadı. IŞİD bir boşluğu dolduruyor. Bizim için mesele sadece IŞİD'le askeri mücadele değil, bölgedeki Sünni çoğunluğa ne diyeceğimiz"

ulusalkanal.com.tr

Erbil’i almalarına izin veremezdik Dünya Maliki'nin sessizliği Irak'ta tepkilere neden oldu Dünya Irak Ordusu'ndan IŞİD'e ağır darbe! Dünya IŞİD’e karşı desteğimiz Bağdat’ta kurulacak hükümete bağlı Dünya