Atina-Tel Aviv iş birliği

Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı cephe alan Yunanistan ve İsrail, savunma alanında işbirliğini genişletiyor. Tel Aviv, Atina'ya kritik bir yatırım yaptı. İsrailli konsorsiyum, askeri araç üreticisi Yunan ELVO şirketine hissedar oldu. İsrail, şirkete ait hisselerin yüzde 79'unu satın aldı. Öte yandan İsrail, Yunan savaş uçağı pilotu adaylarının eğitimini de üstlenecek. Yunanistan'daki ‘Uçuş Eğitim Merkezi'nin İsrailli firmaya verilmesi Yunan Parlamentosu'nun gündeminde.

Abone ol

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı cephenin başını çeken İsrail, bölgedeki kışkırtmaları körükleyen Yunanistan ile askeri işbirliği konusunda yeni bir adım attı.

Atina ve Tel Aviv arasında savunma alanında bağlar güçleniyor. İsrailli konsorsiyum, Yunan ELVO şirketinin hisselerinin yüzde 79'unu aldı. Yüzde 21 hissenin ise Yunanistan devletinde kalacağı bilgisi paylaşıldı.

ELVO adlı şirket, askeri araç üretimi yapıyor. Şirketin, Yunan savunma sanayisi için de stratejik öneme sahip olduğu ifade ediliyor.

İsrail ve Yunanistan arasındaki gelişmeyi Yunanistan Maliye Bakanlığı duyurdu. Yunanistan Maliye Bakanı yaptığı açıklamada, ''Yunanistan'ın savunma sanayisinin yeniden yapılandırılması için kararlılıkla çalışıyoruz'' dedi.

Anlaşma kapsamında üretim hedefleri de belirlendi. Buna göre, İsrail'in Guarder ve SandCat modeli askeri zırhlı araçları, Yunanistan'da üretilecek. Bir sonraki aşamada ise, Selanik'te hafif silahların üretilmesi planlanıyor.

İsrail'in Yunanistan'a verdiği destek bununla da sınırlı değil. Yunanistan'ın Kalamata şehrinde bulunan ‘Uçuş Eğitim Merkezi'nin işletilmesinin İsrail'in ELBİT firmasına verilmesi gündemde.

Konu Yunan Parlamentosu Silahlanma Komisyonunda görüşüldü. Gerekli aşamalar geçildikten sonra, şirketin 22 yıl süre ile İsrail'de olması planlanıyor. Bu kapsamda, eğitim merkezindeki Yunan savaş pilotu adayları da, İsrailli eğitmenlere emanet olacak.

İsrail, Kalamata'daki eğitim merkezini ''uluslararası bir üsse dönüştürme'' hedefinde. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden pilot adaylarının da, bu üste eğitilebileceği belirtiliyor.

Rusya ve Çin Pasifik'te ortak devriye uçuşu gerçekleştirdi Dünya İsrail'de erken seçim kararı Dünya ABD'den Rusya ve Çin'e yaptırım Dünya Vladimir Putin lösemiyi yenen çocuğun dileğini gerçekleştirdi: Birlikte Kızıl Meydan'da hokey oynadılar Dünya