'Tezkere PYD’yi terör örgütü ilan etti’

Abone ol

Meclis’e sunulan tezkereye ‘hayır’ diyeceğini duyuran HDP, güvenlikli bölge planının Suriye’nin kuzeyindeki PKK/PYD kantonlarını hedef aldığını belirtti. Açıklamada IŞİD ile birlikte PYD’nin de ‘terör örgütü’ ilan edildiği vurgulandı

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Meclis’e sunulan Suriye ve Irak tezkerelerine ilişkin tavrını açıkladı. PKK/PYD’nin Ayn el Arap ve çevresinde kurduğu “kanton”lara işaret edilen açıklamada, “Irak ve Suriye’de halkların eşitliği üzerinde yükselen demokratik rejimlerin oluşmasını hedefleyen politikalar yerine, Türkiye’nin bölge gücü olmasına dönük hegemonyacı bir anlayışı barındırıyor. Daha önceki iki tezkerenin ruhundan ve amacından kopmayan bir politikalar silsilesi açıkça görünüyor” denildi.

TEZKERE PYD İLE IŞİD’İ EŞİTLİYOR

“Tezkere metninde IŞİD’i incitmemek için özenle seçilmiş ifadeler kullanılıyor, bütün IŞİD belirlemeleri sadece Birleşmiş Milletler belgelerine dayandırılıyor” denilen açıklamada şöyle denildi: “Üstelik tezkerede IŞİD’i dengelemek adına isimlendirmeden PYD de ‘terör grupları’ arasında gösteriliyor. ‘Suriye rejiminin ülkemize yakın bölgelerde faaliyette bulunmalarını teşvik ettiği terör gruplarının nüfuz arayışları...’ ve ‘rejimin şiddet politikası ile terörist unsurların baskısı arasında sıkışan sivil halkın...’ gibi ifadelerde isim verilmeden PYD ile IŞİD adeta eşitleniyor... ‘Rojava Kürdistanı’nda yaşayan Kürt halkı Türkiye’nin dostudur. Rojava’da oluşan demokratik ve özerk kanton yönetimi statüsünün tanınması; farklı halkların eşit ve demokratik ortak yaşam imkanlarının geliştirilmesi ve halkların iradesine saygı duyulması birinci önceliktir. Siyasi iktidar, bölgedeki katliamların tarihsel vebalini taşımak istemiyorsa, IŞİD’e karşı mücadele edenlerin elini güçlendirmeli, ihtiyaçlarını karşılamalıdır’ ifadelerine yer verildi... Türkiye’nin bir işgal gücü gibi komşularının topraklarına girmesi, oralarda halkların iradesini çiğneyerek ‘güvenli bölge’ adı altında alanlar yaratması, o coğrafyada yaşayan halkların talebi de çıkarı da değildir.”

AKDOĞAN: HDP’YLE MAKASI KAPATTIK

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş görüşmesine ilişkin “Gerilimin düşürülmesi açısından önemliydi. Sürecin geldiği noktayla açıklamalar arasındaki makas açılmıştı, bu makasın kapanmasını sağladı” dedi.

Akdoğan, “Hükümet kurulduktan sonra ilk kurulan kurul Çözüm Süreci Kurulu’dur. Bunun şu anda yaşanan gelişmelerle, tezkere ile falan hiç bir ilişkisi yok. Bu süreç, normal kendi bağlamında devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Akdoğan açıklamasına şöyle devam etti: “Devam eden süreçle yapılan açıklamaların birbirine yakınlaşması önemli. Ben geçen hafta da görüştüm HDP heyeti ile bundan sonra da daha fazla diyalog halinde olmamız lazım, birbirimizi daha doğru anlamamız lazım. Çünkü yarın öbür gün, çözüm sürecini dolaylı etkileyebilen bizim dışımızda gelişen başka sorunlar çıkabilir. Her olay olduğunda filmi başa sarmak, ‘öldük-bittik’ demek, tehdit savurmak vesaire, bunlar doğru değil. Yarın önümüze ne gelebileceğini bilmiyoruz, başka sorunlar da çıkabilir. Önemli olan bunları oturup konuşabilmektir, çözebilmektir.”

Aydınlık

İşte yaşam süresinin en yüksek olduğu ilimiz Gündem F Tipi operasyonda 7 tutuklama! Gündem İzmir'de avukatlar iddialı! Gündem Bahçeli'den sert tepki! Gündem