TSK'nın PYD ve IŞİD tehdidine karşı harekat planı hazır

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyinde PYD ve IŞİD tehdidine karşı harekat planı hazır. Bu kapsamda atılacak en önemli adım bölgede bir güvenlikli bölge oluşturmak. Güvenlikli bölgenin uzunluğunun 90, derinliğinin de 33 kilometre olması planlanıyor. Plan hayata geçerse bölgeye tabur ve bölük seviyesinde asker konuşlandırılacak.

Abone ol

Hem PKK hem de IŞİD tehdidi nedeniyle bütün gözler Türkiye'nin güney sınırına çevrildi. Amerika, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütlerinin çatıştığı bölgede Kürt koridoru planını hayata geçirme hamleleri yaparken Türk Silahlı Kuvvetleri de koridor planlarına karşı askeri harekat hazılığı yapıyor. Bu kapsamda atılacak en önemli adım bölgede, Cerablus'tan başlayan ve Öncüpınar Sınır Kapısı'na kadar alanda güvenlikli bölge oluşturmak.

Türk ordusu planları yaptı. Plan, Suriye krizinin görüşüldüğü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında enine boyuna tartışıldı. MGK sonuç bildirgesinde, "Terör saldırılarıyla bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik endişelerin dile getirildiği" vurgulandı.

Harekat planı Kuvvet Komutanlıklarına da gönderildi. Buna göre, güvenlikli bölge 90 kilometre genişliğinde ve 33 kilometre derinliğinde bir alanı kapsayacak. Mevki açısında hakim bölgelere tabur ve bölük seviyesinde askeri birlikler konuşlandırılacak. Bu birliklerin hem gözetleme hem de ateş gücü olacak. Mevcut durumda bölgeye askeri takviye düşünülmüyor. Ancak değişen tehdit algısı nedeniyle asker takviyesi seçeneği de açık tutuluyor.

Harekat için sınırın Türkiye bölümündeki menzili 40 kilometreyi bulan fırtına obüslerinin namlusu da bölgeye çevrildi.

Terör örgütlerine karşı angajman kuralları işlemeyecek. Güvenlikli bölgeye sadece TSK birliklerinin değil aynı zamanda göç eden sivillerin de yerleştirilmesi planlanıyor.

TSK, bölgedeki tehdidin IŞİD, PYD ve El Nusra gibi terör örgütleri olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Meclis'ten geçen ve Suriye hükümetinin tehdit olarak görüldüğü "tezkere" yerine özel bir yazılı direktif istiyor.

ulusalkanal.com.tr

Askeri kaynaklar o saldırı iddiasını yalanladı Gündem Kadın zabıta önce öldürdü sonra belediye başkanını aradı Gündem Hasan Basri Özbey'in yargılandığı davada yeni gelişme Gündem Danıştay, Beyoğlu Belediyesi'nin karar düzeltme talebini reddetti Gündem