Sadece İstanbul'da görülüyor! Aylarca beklediler

Kuş fotoğrafçıları, Türkiye’de sadece İstanbul’da görülen büyük karasırtlı martıyı fotoğraflayabilmek için Menekşe Plajı’na akın etti.

Abone ol

Aralarında, iş adamları, akademisyenler, gazeteciler, üniversite ve hatta ilk öğretim öğrencilerinin de yer aldığı kuş fotoğrafçıları İstanbul’un bazı semtlerinde sadece kış aylarında görünen ve nadirat (az görünen tür) kabul edilen büyük karasırtlı martıyı çekebilmek için sabahın erken saatlerinde Küçükçekmece Menekşe Plajı’nda buluştular. Birbirleriyle sosyal medya üzerinden iletişim kuran kuş fotoğrafçıları arasında 11 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Aral Yaşar ve Samsun’dan gelen 16 yaşındaki Alihan Aktürk de bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda sadece Haydarpaşa sahilinde rastlanan ve yaklaşık 20 çeşit martı türünden en irisi olan büyük karasırtlı martıyı bu yıl ilk defa Doç. Dr. Levent Yaşar, Menekşe sahilinde fotoğrafladı. Çekilen martı fotoğraflarının gerçekten büyük karasırtlı martı olduğu da doğrulanınca Doç. Dr. Levent Yaşar, bu bilgiyi sosyal medya hesabından paylaştı. Ertesi gün Türkiye’nin dört bir yanından gelen kuş fotoğrafçıları Menekşe Sahili'ne akın etmeye başladı. Kuşları rahatsız etmemek ve ürkütmemek için olağanüstü gayret gösteren ve tek sıra halinde sahile yaklaşan kuş fotoğrafçıları, aylarca merakla bekledikleri büyük karasırtlı martının en güzel karelerini çekebilmek için birbirleriyle yarıştılar.

Bu yıl büyük karasırtlı martıyı ilk çeken Doç. Dr. Levent Yaşar kuş fotoğrafları çekerken kendini bulduğunu belirterek “Kadın doğum doçentiyim. Bir klinikte hocayım. Ama bütün onların dışında kendimi bulduğum bir yer var o da doğada gezmek ve kuş çekmek. Neredeyse ikinci bir iş kadar onunla da uğraşıyorum. Oğluma örnek olmaya çalışıyorum. Onlara böyle bir doğanın içerisinde kötülüklerden uzak bir alışkanlık kazandırmaya çalışıyorum. Benim çocuklarım ikiz diğer çocuğum hiç uğraşmıyor mesela bu işlerle” dedi.

Levent Yaşar’ın oğlu Aral ise henüz 11 yaşında ve 6 yaşından beri kuşları babasıyla birlikte fotoğraflıyor. Aral kuşları sevmeye başladıktan sonra doğaya çıkmak için bir bahanesi olduğunu belirterek “Eskiden kardeşim daha çok ilgilenirdi. Daha sonra ben kuşlara ilgi duymaya başladım. Bana doğanın süsü gibi gelmeye başladı. Kuşlar hoşuma gitmeye başladığında doğaya çıkmak için bahanem olduğunu öğrendim. Ben de bu hobiyi kendime hedef olarak gördüm” diye konuştu.

Büyük karasırtlı martıyı çekmek için Adana’dan gelen Mustafa Arık ise bu hobinin kendisinde bir hastalık gibi olduğunu belirterek “Ben Adana’dan geliyorum 'büyük karasırtlı martı geldi' dediler. Dün akşam Ankara'daydık bunu duyunca hiç uyumadan otobüse bindik geldik. Sabah bir şeyler çektik ama bu soğukta hala peşindeyiz koşturuyoruz. Bu zor bir hobi ama zor olduğu kadar da hastalık gibi. Bir kuşun nerede olduğu önemli değil yeter ki kuşun nerede olduğunu duyalım. İnsanlar ailelerini, çocuklarını bırakıp oraya gidebiliyor. Zaman ve kilometre bizim için önemli değil” dedi.

“ÇOK ARADIM BU KUŞU”

Martıyı çekmek için Samsun’dan gelen lise öğrencisi Alihan Aktürk ise bu martı türünü uzun zamandır aradığını dile getirerek “Ben büyük karasırtlı martıyı çekmek için Samsun’dan geldim. Martılar, benim ilgi duyduğum türlerden biri ve yıllardır bu kuşu fotoğraflamayı istiyordum. Kısmet bu güneymiş. Martıları çok seviyorum. Kuş fotoğrafçılığı çok değişik bir uğraş ve hobi, herkese tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. (İHA)

Genelkurmay'dan Rusya açıklaması Gündem Aydınlık gazetesi gündeme getirmişti! Davutoğlu doğruladı Gündem 2 sınır kapısı süresiz olarak kapatıldı Gündem Başbakan'dan Mahsun Kırmızıgül'e cevap Gündem