Hükümet, taşeron işçilerinin var olan haklarını da gasp etmek istiyor !

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Koç, işçi haklarına saldırı anlamına gelen hükumetin projeleri konusunda açıklama yaptı.

Abone ol

Üçlü Danışma Kurulu’nun 11 Kasım 2013 günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında yaptığı toplantıda Hükümetin çalışma yaşamına ilişkin projeleri açıklandı.

İşçi haklarına büyük bir saldırı anlamına gelen bu projeler konusunda İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç aşağıdaki açıklamayı yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 11 Kasım 2013 günü Üçlü Danışma Kurulu’nda yapılan sunumda, taşeron işçilerinin mevcut haklarına, kıdem tazminatına ve işçi kiralamaya yönelik çok ciddi bir saldırının unsurları açığa çıkmıştır.

İş Kanununa göre taşeron işçilerinin günümüzde önemli hakları vardır. Taşeron işçileri, Partimizin çalışmalarıyla, kendi kurdukları dernekler aracılığıyla ve bazı sendikaların desteğiyle, mevcut haklarını öğrenme ve kullanma sürecine girmiştir. Taşeron sistemi çökmektedir. Taşeron işçileri, son beş yıllık dönem için onbinlerce lirayı aşan hak taleplerinde bulunmakta, bu amaçla yaygın biçimde davalar açmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, işçilerin mevcut haklarını yok etmeyi, “hak tanıma” olarak sunmaktadır. Taşeron işçileri oyuna gelmemeli, hak gaspını hak tanıma gibi göstermeye çalışanları cezalandırmalıdır.

Günümüzde taşeron işçilerinin yıllık ücretli izin ve kıdem tazminatı hakları zaten vardır. Bu haklarını bilen ve kullanmak için gereken çabayı gösteren taşeron işçileri zaten bu haklardan yararlanmaktadır. Yapılacak değişiklikle taşeron işçilerine yıllık ücretli izin ve kıdem tazminatı hakkı tanınacağı iddiaları tamamiyle gerçekdışıdır; işçileri yanıltmayı amaçlamaktadır.

Günümüzde asıl işin bir bölümünün taşerona verilebilmesi için “teknolojik nedenlerle uzmanlık” koşulu vardır. Bu koşul yerine getirilmediği için, yüzbinlerce taşeron işçisi, gerçekte asıl işverenin işçisidir ve son beş yıllık dönem için, asıl işvereninin işçilerinin her türlü hakkını talep edebilmektedir. Bakanlığın taslağında bu koşul kaldırılmakta, asıl işin bölümlerinin “teknolojik veya uzmanlık” iddiasıyla taşerona verilebilmesinin yolu açılmaktadır. Bu değişiklik yapılırsa, taşeron işçilerinin asıl işverenin işçisi olduklarını kanıtlaması çok zorlaşacaktır.

Taşeron işçilerinin büyük bölümü, kadroya geçmek ve benzer işi yapan diğer işçilerin sahip olduğu her türlü haktan yararlanmak hakkına sahiptir. Örgütlendikleri, gerekli hukuki mücadeleyi verdikleri, meşru ve demokratik eylemler gerçekleştirdikleri takdirde, bu haklara kavuşacaklardır. Bakanlığın ayrı ücret skalası gibi önerileri, mevcut hakların çok gerisindedir.

Taşeron işçilerinin sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakları da zaten mevcuttur.

İşçi Partisi, taşeron işçilerinin bilinçlenmesi, bilgilenmesi ve sahip oldukları hakların hayata geçirilmesi için tüm il ve ilçe örgütleriyle mücadele etmektedir. Bu konularda kapsamlı bilgiye ulaşmak isteyen taşeron işçileri, Partimizin il ve ilçe örgütlerine başvurabilirler. Partimiz taşeron işçilerinin haklı mücadelesinde öğretici ve örgütleyici olarak yanlarındadır.

ulusalkanal.com.tr

AKP ile Cemaat arasında kılıçlar çekildi Gündem Ölümüne direndiler Gündem MİT'e Reyhanlı soruşturması Gündem Sarıgül-PKK ittifak mı? Gündem