Kurban Bayramı için uzmanlar endişeli

Salgının gölgesinde kutlayacağımız Kurban Bayramı için uzmanlar endişeli. Bayram öncesi hayvanlar ve sahipleri uzun mesafeler kat ederek yer değiştirecek. Kurbanların satışı, kesimi ve dağıtımıyla binlerce kişi temas halinde olacak. Veteriner Hekimler Odası’nın hesaplamasına göre İstanbul’da 1 milyon kişi virüs bulaşma riski ile karşı karşıya.

Abone ol

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Uzmanların endişeleri artıyor. Nedeni ise kurbanların nakli, satışı, kesimi ve dağıtımıyla binlerce kişi temas halinde olacak. Bu da virüsün bulaşma riskini arttıracak.

Bayram öncesi ürküten açıklama, İstanbul Veteriner Hekimler Odası'ndan geldi. Hürriyet'e konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, yaşanacak insan trafiğine dikkati çekti. İstanbul'da 1 milyon kişinin virüs bulaşma riski altında olduğunu söyledi.

Arslan, hayvancılığın yoğun yapıldığı kentlerden kurban pazarları için hayvanlar ve sahiplerinin uzun mesafeler kat ederek yer değiştireceğini söyledi. 16 Temmuz itibariyle de kurbanlıkların pazara inmeye başlayacağını belirtti. Bunun başlı başına bir risk olduğunun altını çizdi. 'Kurbanları büyükşehirlere getirilmeden vekalet ile oldukları yerde kestirelim' önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Arslan'a göre riski en aza düşürmek için, maske şartının yanında gerekirse galoş ile giriş-çıkış yapılmalı. Pazarlık tokalaşması adeti salgın nedeniyle rafa kaldırılmalı. Hayvan pazardan hiç çıkarılmamalı. Kesim için anında randevu verilmeli. İnsan trafiğinin azaltılması için kesim işlemi 3 güne yayılmalı. Hayvanı kesmeden ve kestikten sonra veteriner hekim muayenesi yapılmalı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de, Kurban Bayramı’nda hareketlilik en üst seviyeye çıkacağı için bir hayli endişeli...

Özlü, kesim alanlarına randevu ile insanların alınması gerektiğini belirtti. Sokak ortasında kaçak kesimlerin bir nebzede olsa önüne geçebilmek için kurban kesim alanlarının sayısının mutlaka artırılması gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri'nin yayımladığı kuralları hatırlatan Prof. Dr. Özlü, vekalet üzerine kurban kesiminin cazip hale getirilmesinde fayda olduğunu söyledi.

ulusal.com.tr

Ulusal Kanal'daki yangının ardından ilk açıklama Gündem Teknede eğlenceye 154 bin lira para cezası Gündem Van Gölü’nde arama çalışmaları sürüyor Gündem Bakan Soylu: PKK korkusundan telsizle konuşamıyor Gündem