Merkez Bankası'nda yeni dönem

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüksek faiz eleştirisiyle gündeme gelen Merkez Bankası'nda Başkan Erdem Başçı görevini devrediyor. Görev süresi resmi olarak 19 Nisan'da sona erecek olan Başçı'nın yerine bankacılık deneyimi ile dikkat çeken Murat Çetinkaya getirilecek... Piyasalar yeni ismi genel olarak olumlu karşıladı

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Merkez Bankası başkanlığına Murat Çetinkaya'nın atanmasını Bakanlar Kurulu'nda imzaya açacağı belirtmesiyle gözler merkez bankasına çevrildi.

19 Nisan'da Görev süresi dolacak olan Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı'nın yerine bankacılık sektöründe görev almış olan Murat Çetinkaya'nın atanmasını öngören kararname imzaya açıldı.

Bugün Bakanlar Kuruluna sunum yapan Erdem Başçı, 2011 yılında Merkez Bankası'nın başkanı olmuştu. Bugünkü sunum sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, "Merkez Bankası'na güvenmeye devam edin" dedi.Reuters’ın bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı OECD (o-i-si-di) nezdinde büyükelçi olarak atanacak.

Görev süresinde orta vadeli programda yer alan ekonomik hedeflerin tutturulmasında başarılı bir grafik çizemeyen Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek faiz ve faiz lobisi eleştirileriyle gündeme gelmişti. Tartışmaların yaşandığı dönemde gözler yeni gelmesi muhtemel başkana çevrildi.

Davutoğlu'nun, Murat Çetinkaya ismi söylemesinin ardından ekonomi gazetecileri para ve finans piyasalarında yeni başkan adayı için nabız tuttu. Genel olarak Çetinkaya ismi olumlu karşılanırken faiz konusunda bundan sonra merkezin izleyeceği yol ise merak ediliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'nın yeni başkanının kurum içinden olacağını açıklamasının ardından dolar geriledi. Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın isminin Murat Çetinkaya olarak belirtilmesinden sonra düşüş hafif de olsa devam etti.

Kariyeri tartışmalı katılım bankacılığı vizyonu ile dikkat çeken Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

ulusalkanal.com.tr

Bankacılık sektöründe toplam krediler yüzde 15 arttı Ekonomi Adalet Bakanlığı 10 bin 500 personel alacak Ekonomi Adalet Bakanlığı 10 bin 500 personel alacak Ekonomi Çeyrek altın rekora koşuyor Ekonomi