Bergama'da 1800 yıllık yaşam: ''Galen'in Bergaması''

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan antik kentteki bin 800 yıllık yaşam dünyaya duyuruluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen “Galen’in Bergaması” adlı projeyle bin 800 yıllık yaşam koşulları gün yüzüne çıkacak.

Abone ol

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama Antik Kenti'nde bin 800 yıl önceki yaşam, New York Üniversitesi Antik Dünya Araştırma Enstitüsü tarafından dünyaya tanıtıldı.

Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Felix Pirson Bergama’da yürüttükleri projenin detaylarını anlattı. Projenin ismini bin 800 yıl önce yaşamış Bergamalı tıp doktoru bilim insanı ve filozof olan ‘‘Galen’’den aldığını söyledi.

Projede aşamasında geçmişten günümüze kadar bölgede yapılan çalışmalardan faydalanıldı. Profesör Doktor Pirson, çalışmalarda Helenistik ve Roma dönemlerinde kent ve köy arasındaki ilişkiyi incelediklerini belirtti.

Pirson geçmişle bugünün sorunlarının benzer olduğunu söyledi. Bergama’nın bugüne ışık tutacağını belirtti.

Türk ve Almanarkeologlar tarafından ortaklaşa yürütülen projede Zeus Sunağı ve Athena tapınağının önemi, sınıflar arasındaki ilişkileri ve günlük hayata ilişkin bilgiler yer alıyor. Kazılarda ortaya çıkan iskeletlerden alınan örneklere göre, hastalıklar, beslenme biçimleri ve tedaviler hakkında elde edilen bilgiler sunuluyor.

Meteoroloji'den Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan'a sağanak uyarısı Yurt Kayseri Şeker'de FETÖ ve yolsuzluk tartışması Yurt TGB'den Tunç Soyer'e Zizek tepkisi Yurt Ankara'nın 250 günlük su kaldı Yurt