Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Rakka ve Rusya ile hava savunma sistemi görüşmelerine dair açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili yaptığı açıklamada, Rusya ile görüşmelerin olumlu bir şekilde devam ettiğini açıkladı. Öte yandan Çavuşoğlu, Kıbrıs görüşmeleri sırasında kapıyı çarpıp giden Nikos Anastasiadis'i eleştirdi "Çocuksu tavırlar ve ham hayallerden vazgeçsin" dedi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs'ı ilhak edeceği iddialarına da yanıt verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Rusya ile S-400'lerle (hava savunma sistemi) ilgili görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyrediyor" dedi. Rakka'ya yönelik operasyona dair de konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Yüzde 99 Sünni Arap bir şehre Şii milisleri sokmak çok tehlikelidir. O yüzden Haşdi Şabi, Musul'a bugüne kadar kadar sokulmadı. (Rakka operasyonuna) PKK terör örgütünü YPG terör örgütünü sokmak da o kadar tehlikelidir" dedi.

Çavuşoğlu, "Rum taranın hiç yapıcı olmayan tavırlarını daha sık görmeye başladık.Mont Pelerin'de masadan kalkmalar, izin istemeler ayrılmalar. Yine Rum liderin saldırgan tutumu, kapıyı çarpıp çıkıp gitmesi, sonra da efendim ben sigara içmeye gidiyordum aslında deyip çark etmeye çalışması da gerçekten samimiyetten uzak bir tavırdır. Bu konulardaki çocuksu tutumlardan da vazgeçmemiz gerekiyor. Akıllarını başlarına toplasınlar, çözüm istiyorlarsa hatalarını düzeltsinler, adam gibi masaya dönsünler ve bu ham hayallerden de vazgeçsinler." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs'ı ilhak edeceği iddialarına da yanıt verdi, şunları söyledi:

Tabii özelikle adalarda dedikodu çok olurmuş. Kıbrıs'ta da bunu görüyoruz. Rum tarafının bunu kasıtlı yaydığını biliyoruz. Yani süreçte bir başarısızlık olursa bahane aramak için zeminler hazırlıyor. Şu anda devam ettirdiğimiz süreç müzakere süreci son fırsat penceresidir. Ve bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Ömür boyu böyle müzakere edilmeyeceğini de herkesin bilmesi lazım. Ha illa çözüm olmayacaksa Rum tarafı yine böyle kararlar alır masadan kalkarsa… Bundan sonra da hangi adımları atacağımızı kendimiz oturur karar veririz. Yani bu konuda da kimseye hesap vermeyiz. Ne KKTC çaresizdir ne Türkiye Cumhuriyeti çaresizdir.

İlhak sorusuna Akıncı da "Hayat olduğu yerde durmuyor. Bu mesajımı da çok iyi algılasınlar. Demografisi de değişir, fiziği de değişir. Hiçbir zaman hiçbir şeyde aynen yerinde sitatik durağan olarak kalmaz" sözleriyle yanıt verdi.

Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Her şeyden önce DEAŞ'e karşı, YPG-PKK gibi bir terör örgütüyle hareket etmek yılanla yatağa girmek demektir.

S-400 (hava savunma sistemi) ile ilgili görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyrediyor.

Yüzde 99 Sünni Arap bir şehre Şii milisleri sokmak çok tehlikelidir. O yüzden Haşdi Şabi, Musul'a bugüne kadar kadar sokulmadı. (Rakka operasyonuna) PKK terör örgütünü YPG terör örgütünü sokmak da o kadar tehlikelidir

ulusalkanal.com.tr

"Başkanlık sistemine hayır" Gündem Selahattin Demirtaş 5 ay hapis cezasına çarptırıldı Gündem Halisdemir’i şehit edenler ilk savunmalarını yaptı Gündem "ABD İran'ı hedefe koydu, Türkiye ile İran barışı korumalı" Gündem