Bafa gölü ölüyor, öldürüyor!

Abone ol

Milas ve köylerinde (mahallelerinde) tehlike alarmı verildi. Belediye hoparlörlerinden bugün (28 Mayıs Çarşamba) pekçok kez yapılan anonslarda Bafa gölünden balık tutulmaması, yenilmemesi, suya girilmemesi, suyla temas edilmemesi, hayvanlara içirilmemesi uyarılarında bulunuldu.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, bir açıklama yaparak Bafa Gölü'nde yaşanan kirlilikle ilgili rapor hazırlandığını belirtti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin bölgeden gelen ihbar üzerine inceleme yaptığını söyledi. Kaymakam Fuat Gürel, "Bölgede bazı bakterilerin üremesi nedeniyle koku ve kirlilik yaşandığı düşünülüyor. Hazırlanan raporu Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğüne sunacağız" dedi.

Bölgede oturanlar bunu tuhaf karşılıyorlar. "Yıllardır göldeki kirlilik üzerinde duruluyor. Raporlar yazılıyor. Ancak hastalık belli olmasına karşın tedavi uygulanmıyor" diyorlar.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 2 Şubatta 2012 tarihinde bakanlıkta düzenlenen Dünya Sulak Alanlar Günü etkinliğinde, sulak alanlarla ilgili çalışmalar hakkında bilgi vermiş Bafa Gölü'deki sorunları çözdüklerini öne sürmüştü. Bakan şöyle konuşmuştu:

"Ben DSİ Genel Müdürü iken yüksek planlama toplantısındayım gazetede haber Bafa Gölü'nde balıklar ölmüş resme bir bakıyorum 30-40 cm büyüklüğünde balıklar ölmüş. Başbakan bana sordu nedir git bak dedi.1cm büyüklükte küçük balıklar kıyıya vurmuş onu objektifte büyütüp kocaman vermişler gazetede. Bafa'yı kurtarmak için de Büyük Menderes’ten bir özel şişme savak ile hava basıp suyu yükseltiyoruz. Büyük Menderes’in su kalitesi iyi ve yağışlı mevsimlerde burayı besliyor. Şimdi Bafa’da su 2,5 m yükseldi. Bafa’yı da biz kurtardık”...

Bugün Bafa köylerinde pekçok kez yapılan uyarılar Bafa gölü'nün ölüm döşeğinde olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Bafa köylülerinden bazıları umutlarını İngiliz Kraliyet ailesine bağlamış durumda. Prens Charles'in Bafa gölü'nü himayesine aldığını belirterek durumun Prens Charles'e bildirilmesini istiyorlar.

Bafa Eski Belediye Başkanı Ünal Bircan da İngiliz Kraliyet ailesinden birinin küllerinin Bafa Gölü'ne serpildiğini öne sürerek "Belki biraz mandacılık gibi olacak ama ne yapalım, bizimkilerin birşey yapacağı yok, İngilizlere duyurulursa belki verdikleri sözü tutarlar da gölü kurtarırlar" diyor.

Yurtseverlere, doğa sevdalılarına, çevrecilere duyrulur.

ABDULLAH GÜRGÜN / BAFA

ulusalkanal.com.tr

Genç biyologların dikkati Fransız bitki kaçakçısını yakalattı! Yurt 'Bu ilde deprem olma riski yüzde 90' Yurt AVM'de dehşete düşüren intihar! Yurt Çay içerken öldüler Yurt