Dadaşlar ciritte zirveyi bırakmıyor
Erzurum'da ata sporu atlı cirite olan sevgileri yüzünden Akıncılar Atlı Spor Kulübünü kuran cirit meraklıları, son 10 yılda düzenlenen 8 Türkiye Şampiyonası'nın 4'ünde şampiyonluk ve bir de Süper Kupa kazanmanın mutluluğunu yaşadı
ERZURUM (AA) - MUHAMMET MUTAF - Erzurum'da ata sporu atlı cirite olan sevgileri sebebiyle 12 yıl önce Akıncılar Atlı Spor Kulübünü kuran cirit meraklıları, bu sporu gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.
Türklerin, Orta Asya'dan Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadıkları, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yapılan geleneksel sporlar arasında bulunan atlı cirit, genç yaşlı herkesin ilgisini çekiyor.
Aziziye ilçesinde kurulan kulüp, son 10 yılda ülke genelinde düzenlenen 8 Türkiye Şampiyonası'nın 4'ünde ilk sırada yer aldı. Dadaşlar, bu sporda bir de Süper Kupa kazanma başarısı gösterdi.
Müsabakalarda zirveyi bırakmayan Akıncılar Atlı Spor Kulübünün başkanı Atilla Gezmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulüp olarak 2004 yılından beri faaliyet gösterdiklerini anlatarak, "Cirit, babalarımızdan ve dedelerimizden kalan bir sevgi. Biz de çocuklarımıza aşıladık, inşallah onlar da bıraktığımız yerden devam ederler. Federasyonumuzun bize büyük desteği oluyor. Çünkü cirit amatör spor dalları içerisinde çok pahalı bir spor. Atın bakım ve yem masrafları da var." diye konuştu.
Şampiyonalara genelde kış aylarında hazırlandıklarını, atlarını denemek ve sporcuların eksikliklerini tamamlamak için rakip takımlarla antrenmanlar yaptıklarını belirten Gezmiş, turnuvalarda başarı sağlamak için sporcunun da atın da hazır olması gerektiğine dikkati çekti.
Haftada bir gün antrenman yaptıklarını, turnuvaların 3 gün üst üste olması sebebiyle atların zorlandığını aktaran Gezmiş, "Atların da turnuvaya kadar kondisyonları çok çok önemli ve sağlık durumlarının iyi olması gerekiyor. Onlara ilgi alaka hiç kesintisiz devam etmek zorunda. Çünkü turnuvalar çok zor ve bir cirit oyunu 80 dakika." ifadelerini kullandı.
- "Gençler oldu mu bu sporun geleceği var demektir"
Ciritte şampiyonluk için sadece at ve sporcunun yetmediğini anlatan Gezmiş, bunların yanında fedakarlığın, ailelerin, çevrenin ve seyircilerin de önemli olduğunu vurguladı.
Gezmiş, şampiyonluk için sporcuları yenileme ve transfere de önem verdiklerini belirterek, "Gençliğe çok önem veriyoruz. 10-14 yaşlarında oyuncularımız var ve şu anda takımın yaş ortalaması 21. Gençler olmazsa olmuyor, çünkü gençler taşıyıcı. Hangi sporu yaparsanız yapın belli bir yaşa geldiğinizde o sporu bırakmak zorundasınız ama biniciliği siz isterseniz bırakıyorsunuz. Gençler oldu mu bu sporun geleceği var, demektir. İnşallah gençlerle bu işi devam ettireceğiz." şeklinde konuştu.
- Kaptan Aşıkoğlu: "Çok çalışıyoruz, emek veriyoruz, atlarımıza iyi bakıyoruz"
Akıncılar Atlı Spor Kulübü Kaptanı Menderes Aşıkoğlu ise kurulduğu andan itibaren takımda olduğunu, cirit sporu sayesinde Türkiye'nin her iline ve yurt dışına gittiğini anlattı.
Şampiyonluk için azimle ve sabırla çalışmanın yanı sıra atın da iyi olması gerektiğini ifade eden Aşıkoğlu, "Cirit zor bir spor. Bu unsurların hepsini yerine getirmediğin zaman olmuyor. Cirit at ile yapılan spor olduğu için hem atın hem de sporcunun dört dörtlük, hazır olması gerekiyor. Çok çalışıyoruz, emek veriyoruz, atlarımıza iyi bakıyoruz. Geriden gelen sporculara emek veriyoruz. Bu sporu geleceğe aktarmak için en çok gençlerden faydalanabiliriz. Biz de kulüp olarak gençlere çok önem veriyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.