Bakanlıklardan zeytinlik sahaları kararı

Zeytinlik, mera ve kıyıların sanayiye açılmasına olanak sağlayan üretim reform tasarısı konusunda komisyonda tartışmalı üç maddede anlaşma sağlandı. Sanayi komisyonunda tartışmalı geçen görüşmeler sonucunda alan tanımı düzenlemeden çıkarıldı, zeytinlik alanlara konut, konaklama ve turistik tesis yapılamayacak ifadesi eklendi.

Abone ol

Zeytinlik, mera ve kıyıları sanayi ve imara açan üretim reform tasarısında iktidar ve muhalefet anlaştı. Tartışmalı olan maddeler tasarıdan çıkarıldı.

CHP ve MHP’nin komisyonda verdiği mücadele sonuç verdi. AKP geri adım attı.

Tartışmalı geçen görüşmeler sonucunda alan tanımı düzenlemeden çıkarıldı, açıklamayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı Faruk Özlü yaptı.

Özlü, , bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi, tasarıdan çıkaracaklarını bildirdi.

Böylece bir dekarda 15'ten az zeytin ağacının olduğu yerleri, "zeytinlik saha" olmaktan çıkaran düzenlemeden geri adım atıldı. Zeytinlik alanlara konut, turistik tesis yapılamayacak. Maddelerin çıkarılmasıyla da rantın önüne geçilmiş oldu.

Tasarıyla zeytinlik alanda hayvan otlatılmasına ilişkin hapis cezası kaldırılıp, 5 bin lira para cezası öngörülüyordu. Üreticiler bu maddeye de itiraz etmişti.

AKP burada da geri adım attı, zeytinlik alanda hayvan otlatanlara yönelik 3 ay olan hapis cezasının 6 aya çıkarılması kararı alındı.

Kesilen her bir zeytin ağacı için verilecek para cezası ise 2 bin liradan 4 bin liraya çıkarılacak.

Üreticiler ise yasağın maden, sanayi tesislerini de kapsamını istiyor.

ulusalkanal.com.tr

RTÜK, bu 3 ismi Başbakanlığa bildirdi Gündem Trump, ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çekiyor! Gündem Kandil ve Lice kırsalına hava harekatı: 5 terörist öldürüldü Gündem 'İçeride büyük bir tiyatro oynanıyor' Gündem