YAŞ'ta TSK'ya son balyoz!

Abone ol

Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı. Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davalarında yargılanan ve tahliye edilen komutanların hepsi emekli edildi.

Yüksek Askeri Şura Ağustos ayı olağan toplantısı bitti.

Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan ve iki gün süren Şura'da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onandı.

Yüksek Askeri Şura'da, 2010 yılından beri tertipler nedeniyle tutsak edilen komutanların durumları da görüşüldü.

Balyoz davasından tahliye olan 12 general ve amiralin görev sürelerinin, Anayasa Mahkemesi kararı ve yeniden yargılama süreci nedeniyle uzatılması bekleniyordu. Ancak, yargılamaları devam eden muvazzaf komutanların hepsi emekliliğe sevkedildi.

Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman; Tümamiraller E. Caner Bener ve A. Sinan Ertuğrul; Tümgeneraller Bülent Kocababuç, Ayhan Gümüş; Tuğamiraller A. Sadi Ünsal, F. Can Yıldırım ve Şafak Yürekli ile Tuğgeneraller Mehmet Eldem ve Kubilay Baloğlu emekli edildi.

YAŞ’ta alınan diğer kararlar Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden duyuruldu. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı. 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken, 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Oramiralliğe terfi eden olmadı. İzmir'deki casusluk davasında 3 gün tutuklu kalan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele Oramiralliğe yükseltilmedi. Balyoz tertibi nedeniyle donanmada yaşanan sıkıntının 2016 yılına kadar süreceği bildirildi.

Yüksek Askeri Şûra'da 4 Korgeneral Orgeneralliğe yükseldi. YAŞ’ta Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay Jandarma Genel Komutanlığı’na atanırken, 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi Ege Ordusu Komutanlığı’na, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak İstanbul’daki 1’inci Ordu Komutanlığı'na getirildi.

Erzurum 9’uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Orgeneralliğe yükseltilerek Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti de Orgeneralliğe yükseltildi ve 2’nci Ordu Komutanlığı’na atandı.

Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep Orgeneralliğe yükseltildi ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirildi.

YAŞ'ta açılıma dönük önemli bir karar verildi. Diyarbakır'daki 2. Hava kuvvetleri komutanligi lagvedidli. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda Korgeneral Abidin Ünal Orgeneralliğe yükseltilerek yeni oluşturulan Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı olarak görevlendirildi.

Bu arada, bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiralin kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2014 tarihinden itibaren, 2 generalin ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren emekli olacağı ifade edildi

Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük’ün emekli olmasıyla 2015 yılındaki Genelkurmay Başkanlığı için en kıdemli Orgeneral olarak Karar Kuvvetleri Komutanı Hulisi Akar kaldı. Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanlığındaki normal görev süresi 2015 yılında dolacak. Hulisi Akar’ın Genelkurmay Başkanı olması durumunda da Kara Kuvvetleri Komutanlığı için öne çıkan isimler Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Galip Mendi.

ulusalkanal.com.tr

TGB'liler gözaltına alındı Gündem Tutuklanan polislerin yakınları İnce'yi ziyaret etti Gündem Ergenekon'un 1 yılı! Gündem Okul mücadelesi Danıştay'a taşındı Gündem