Balon şişiyor

Türkiye ekonomisinin gidişatını etkileyen inşaat sektörüne ilişkin TÜİK verileri açıklandı. Temmuz ayında satışların yüzde 20'lik düşüş yaşadığı inşaat sektöründe durgunluk "ciro verileri"ne de yansıdı. Sektörde cirolar geçen aya göre yüzde 5, 9 oranında düştü. Uzmanlar faiz düşürme yönteminin de durgunluğu gidermeyeceği görüşünde.

Abone ol

İnşaat sektörüne ilişkin TÜİK verileri açıklandı. Buna göre 2014'ün Nisan-Haziran döneminde inşaat cirolarında düşüş yaşandı.

Geçen Temmuz ayında satışlarda yüzde 20 düşüş gerçekleşen konut sektöründe durgunluk devam ediyor. İkinci çeyreğe ilişkin veriler, inşaat sektörü cirolarında bir önceki çeyreğe göre yüzde 5,9 oranında gerileme yaşandığını ortaya koydu.

İnşaattaki düşüşü yorumlayan Prof. Dr. Aziz Konukman verilerin AKP ekonomisindeki kırılganlığı yansıttığı belirtti

"Hükümetin faizlerde düşüş istemesinin en önemli nedeni inşaat sektöründe ortaya çıkan bu karamsar tablo. İnşaattak iş talebini yeniden canlandırmak için çareyi faizlerde arıyorlar. Böyle bir müdahalenin döviz kurunda yapacağı patlamayı hesap etmeden bir beklenti içine girdiler. FED'den gelebilecek bir faiz artışı kararı sıcak paranın hızla Türkiye'den kaçmasına neden olacak."

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın inşaat sektörü yerine sanayiye öncelik verilmesi yönündeki açıklamalarını değerlendiren Konukman, AKP'de içindeki ekonomi kanatlarının anlaşamadığını belirtti.

"Babacan sanki uzun zamandır ekonominin başanda değilmiş gibi konuşuyor. AKP içinde inşaat sektörünce desteklenen bir taraf var. Şimdi Nihat Zeybikçi TÜİK'in bu verilerini Babacan'a gösterecek ve "Faizlerin düşmesi konusundaki ısrarını sürdürecek. AKP için artık aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık. Sıcak para ekonomisinin ne hale geleceğini kendilerini de bilmiyor" dedi.

ulusalkanal.com.tr

Bank Asya'dan yeni hamle Ekonomi Babacan'dan bir tarihi itiraf daha Ekonomi "Ekmeğimizi geri istiyoruz" Ekonomi Soma'da yeni özelleştirme Ekonomi