Konya'da "Romalı at binicisi Lukuyanus" anıtı

At yarışlarının kurallarını anlatan en eski kitabe Konya'da bulundu. Beyşehir ilçesindeki Roma dönemine ait anıtta, yarışların kurulları yer alıyor.

Abone ol

At yarışlarının kurallarını anlatan en eski kitabe Konya'da bulundu. Beyşehir ilçesindeki Roma dönemine ait anıtta, yarışların kurulları yer alıyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Fasıllar Mahallesi'ndeki Lukuyanus Anıtı'ndaki kitabede at yarışlarının yazılı kurullarının yer aldığı anlaşıldı.

Tarihi Hitit Misthia Kenti'nin üzerinde kurulu fasıllar mahallesinde; Hitit, Bizans ve Roma döneminden kalma çok sayıda anıt ve harabe bulunuyor.

Bir dönem Hititlerin en önemli merkezi olduğu bilinen mahalledeki en meşhur eser, "Bereket Tanrısı" adıyla bilinen 72 ton ağırlığındaki Fasıllar Anıtı.

Bu anıtın 100 metre kuzeyinde, yerden 10 metre kadar yüksekteki tepecikte, kaya üzerine oyulmuş at kabartması bulunuyor. Kaynaklarda "Lukuyanus Anıtı" olarak bilinen bu yapının, Roma-pagan döneminde yapıldığı biliniyor.

Anıt Romalı at binicisi Lukuyanus isimli gencin erken yaşta ölümü üzerine yapıldı. At kabartmanın altında kaya üzerinde Grekçe yazılı kitabede yarış kuralları var.

Konya'da "Romalı at binicisi Lukuyanus" anıtıpaylaşan: ulusalkanalulusalkanal.com.tr

Cirque du Soleil İstanbul'da sahne alacak Kültür Sanat Cirque du Soleil İstanbul'da sahne alacak Kültür Sanat İstanbul Tiyatro Festivali 25 bin izleyiciyi hedefliyor Kültür Sanat Unutulmaz tiyatro sanatçısı Erkan Yücel için kültür merkezi açılıyor Kültür Sanat