Rusya'nın hamlelerine "kısasa kısas" taktiğiyle yanıt verilecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan kriz komitesinden, Rusya'ya "kırmızı hat planı" çıktı. Plana göre, Moskova'nın hamlelerine "kısasa kısas" taktiğiyle yanıt verilecek. Rus ürünlerine detaylı denetim uygulanacak. Rus TIR'larının kullandığı güzergahlarda yavaşlatmalara gidilecek. Bazı anlaşmaların iptali de gündemde...

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı Türkiye'ye yönelik yaptırım kararları, Ankara'yı harekete geçirdi. Kriz yönetim komitesi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı. Toplantıdan 'kırmızı hat planı' çıktı.

Toplantıya katılan ilgili bakanlıklar, Rusya'nın hamlelerine karşı, önlemleri masaya yatırdı.

Alınan önlemlere göre, Türk kamyon ve TIR'larına zorluk çıkaran Rusya'ya aynı şekilde karşılık verilecek. Rusya'dan gelen ürünler de aynı şekilde kırmızı hatta alınacak. Rusya'nın Türkiye'den transit olarak kullandığı güzergahlarda yavaşlatmalara gidilecek. Rus plakalı kamyon ve TIR'ların içindeki mallara tek tek bakılacak, denetlenecek.

Hükümet, ihracatçıların zarar görmemesi için ürünlerin başka pazarlara yönelmesine destek verecek. Müteahhitlik gibi kontratlı işlemlerde, doğalgaz alımında alternatif kaynaklar değerlendirilecek.

Tercihli, serbest ticaret anlaşmalarının yavaşlatılması da seçenekler arasında. Üçüncü nükleer santral konusunda Rus şirketlerin devre dışı bırakılması gündemde. Türk işadamlarına çıkardıkları zorluklara karşılık Rus işadamlarına da dönüş bileti sorulacak. Doğalgaz tedariğinin başka yere kaydırılacağı mesajı verilecek.

Geçişi engellenen Orta Asya yolcusu Türk TIR'ları için, Azerbaycan kapılarını açtı. Rusya üzerinden Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a transit geçiş yapmak isteyen Türk TIR'ları Hazar Koridoru'nu kullanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Rusya'nın yaptırımları konusunda biraz sabırlı olalım, duygusal davranmayalım" dedi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekçi'den de Rus işadamlarına "itidal" çağrısı geldi.

ulusalkanal.com.tr

İstanbul'da 2013 yılında kapatılan banliyö hatları hala açılmadı Gündem Boğaziçi Üniversitesi'nde PKK'nın kuruluşunu kutlayan kulübün faaliyetleri donduruldu Gündem İstanbul'daki patlamanın ardından trafik kilitlendi Gündem "Bayrampaşa'da ağaç altına bırakılan bomba patladı" Gündem