İşte Soçi zirvesinin taşları

Suriye'de barışın yol haritası Astana masasında belirlendi. Bölge ülkeleri, Rusya Soçi'deki zirvede barış rotasını dünyaya ilan etti. Peki, 7 kez yapılan Astana toplantısı ve sonrasındaki Soçi zirvesi hem Türkiye'ye hem de bölge ülkelerine hangi kazanımları sağladı? Bundan sonraki süreçte neler yaşanacak

Abone ol

Rusya'daki Soçi zirvesi, Suriye krizinde insiyatifi ele alan bölge ülkelerinin en önemli ve en somut adımıydı. Peki bu süreç nasıl ilerledi? Bölge ülkeleri ve Türkiye hangi kazanımları sağladı?

15 Temmuz 2016... Suriye'nin kuzeyindeki terör koridoruna karşı sesini yükselten Türkiye 15 Temmuz darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Amerikancı gladyonun girişimi 12 saatte bastırıldı.

24 Ağustos 2016... Darbe girişimini bastıran Türkiye Amerika'nın terör koridoruna silahla müdahale etti. PKK/PYD'nin Ayn el Arap ile Afrin'i birleştirme planı bozguna uğratıldı. TSK, sürece aktif müdahil oldu.

17 Kasım 2016... Vatan Partisi'nin Şam'da organize ettiği konser, Türkiye-Suriye arasındaki iki ülke arasındaki köprünün önemli bir adımı oldu. Orkestra Şefi İnci Özdil yönetimindeki konserden dostluk melodileri yükseldi.

19 Kasım 2016... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Halep'ten El Nusra'nın çıkartılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temas kurdu. İki ülkenin ortak girişimiyle El Nusra Halep'ten çıkartıldı.

12 Aralık 2016... Halep terör örgütlerinden tamamen temizlendi. Suriye ordusu savaş sahasındaki zaferler için büyük bir adım atmış oldu.

20 Aralık 2016... Türk, Rus ve İran Dışişleri Bakanları Moskova'da buluştu. Görüşmede "Suriye'de ateşkes" kararı alındı.

30 Aralık 2016... Ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.

23-24 Ocak 2017... 1. Astana toplantısı yapıldı. Ateşkes ihlallerinin yakından izlenmesi için de 3'lü mekanizma kuruldu.

2017 yılında toplam 7 kez Astana toplantısı yapıldı. Çatışmasızlık bölgeleri ilan edildi. Türk, Rus ve İran askerlerinin İdlib'e konuşlanması sağlandı. Suriye'ye insani yardımların ulaştırılması için güzergahlar ve güvenlik önlemleri belirlendi.

7 Nisan 2017... Amerika, Suriye ordusuna ait Şayrat Hava üssüne füze saldırısı düzenleyerek çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasını bozmaya çalıştı. Saldırıda 6 Suriye askeri hayatını kaybetti. 4'ü çocuk 9 sivil öldü. Ancak mutabakat bozulmadı.

Astana toplantıları ve Soçi zirvesi hem Türkiye'ye hem de bölge ülkelerine büyük kazanımlar sağlandı. Suriye'de savaşın bitmesinin adımları kapsamında; ateşkes ilan edildi, çatışmasızlık bölgeleri belirlendi, Amerika masa kenarına itildi, siyasi sürecin zemini oluşturuldu.

SURİYE AÇISINDAN

Çatışmasızlık bölgeleri belirlendi

Ateşkes ilan edildi

Amerika masa kenarına itildi

Siyasi sürecin zemini oluşturuldu

Barış diplomasisinin Türkiye açısından da bir çok kazanımı oldu. Suriye'nin kuzeyindeki PKK varlığı Türkiye için milli güvenlik sorunuydu. Astana görüşmeleri sayesinde Afrin operasyonu için uygun zemin hazırlandı. PYD/PKK'nın Akdeniz'e ulaşım güzergahı kesildi. Türkiye, Irak, İran ve Moskova ile yakınlaştı. Ankara-Şam arasında diplomasi köprüsü kurulması için önemli mesafe alındı.

TÜRKİYE AÇISINDAN

Afrin operasyonu için uygun zemin hazırlandı

PYD/PKK'nın Akdeniz'e ulaşım güzergahı kesildi

Türkiye, Irak, İran ve Moskova ile yakınlaştı

Ankara-Şam arasında dolaylı diplomasi köprüsü kuruldu

ulusal.com.tr

Kocaeli'de 'ByLock' kullanan 12 şüpheli gözaltına alındı Gündem Vatan Partisi, NATO krizini Russia Today'e değerlendirdi Gündem FETÖ dershanelerinde vergi kaçırmak için iki ayrı sistem kullanmış Gündem Ege Denizi'nde deprem oldu (Son depremler) Gündem