YSK Hakkında suç duyurusu

Vatan Partisi Bolu İl Başkan Vekili Av.Ömer Yasa, Yüksek Seçim Kurulu üyeleri hakkında suç duyurusu yaptı.

Abone ol

16 Nisan referandumu sonuçlarına şaibe karıştırıldığı gerekçesi ile Vatan PartisiBolu Örgütü YSK hakkında suç durusuunda bulundu.

Av. Ömer Yasa suç duyurusu hakkında şu açıklamayı yaptı

Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde görülmemiş biçimde ilk kez hem de oy birliğiyle suç oluşturacak bir işlem yapmıştır. 298 sayılı yasanın 98 ve 101. Maddeleri ile Halkoylamasının kurallarını belirledikleri Genelge hükümlerini yok sayarak verilen karar tamamen hukuk dışıdır. Bu suçun cezasız kalmaması gerekir.

Seçim Hukukuna göre İlçe, İl veya Yüksek Seçim Kurullarına yapılacak “itiraz” veya “şikayet” adını taşıyan iki başvuru biçimi vardır. Bu başvurular mutlaka belgeye dayanmalıdır.

Yüksek Kurulda yasa gereği oy hakkı olmadan gözlemci olarak görev yapan 4 parti temsilcisinden biri olan Recep ÖZEL adlı AK Parti Temsilcisi , “… bazı sandıklarda oy pusulalarının veya oy zarflarının ilçe seçim kurulu ve Sandık Kurulu Mühürü ile mühürlenmediği yoğun bir şekilde tespit etmiş bulunmaktayız” diyerek ve hiçbir belgeli kanıt sunmadan kaç tane olduğu belirsiz ama geçersiz olduğu kesin zarf ve pusulaların geçerli saymasını istemiş, kurul da aynı gerekçeyle isteği kabul etmiştir.

Herkes halkoylamasının kesinleşmesi veya yenilenmesi telaşındayken öyle veya böyle bu suç cezasız kalmamalı, gelecekte tüm hukukçulara ibret oluşturacak bir kovuşturma yapılmalıdır.

47 yıllık bir hukukçu ve 20 yıla yakın yargıçlığım sırasında Şeçim Kurulu üyeliği ve başkanlıkları yapmış bir uygulamacı olarak susamazdım. Derhal bir dilekçe hazırlayarak internetteki Change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlattım. İmzalar 100.000’i geçince ıslak imzalı dilekçeyi işleme koyacağımı da duyurdum 48 saat olmadan imza sayısı 101.242’i geçtiğinde harekete geçtim.

Ergenekon, Kumpas, Balyoz gibi bir çok davada suç işlediklerini söylediğimiz yargıç ve savcılar hakkında meslektaşlarımızın yaptığı şikayette yıllarca işleme konulmadı. Ama bildiğiniz gibi artık bugün o suç işleyen yargıç ve savcılar ya tutuklu veya kaçak durumundalar. Bu dilekçemize bugün işlem yapılmasa bile kayda alınmıştır ve günün birinde mutlaka “EDEN BULACAKTIR”

Av. Ömer Yasa'nın yaptığı suç duyurusunun tam metni şu şekilde:

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Sunulması için

BOLU CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Yıllarca İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ve İl Seçim Kurulu üyeliği yapmış 47 yıllık bir hukukçu olarak, Yüksek Seçim Kurulu Başkanının 16 Nisan 2017 günü saat 17:30’da açıkladığı ve karmaşaya yol açan YSK Kararından son derece üzüntü duydum. Kısa sürede tüm medya ve sosyal medyada yapılan açıklamalar, sokaklara dökülen seçmenlerin protestosu tansiyonu yükseltirken bir meslektaşımızın Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına hitaben yazdığı ve hukuksuzlukları dile getirerek karardan dönülmesini isteyendilekçeyle başlattığı kampanyaya imza verdim. Ancak şu anda 400.000 kadar imzaya ulaşmış bu kampanyanın kamuoyu yaratmaktan başka yaptırımı olmadığını düşünerek, insanları hukuk içinde tutmak amacıyla aşağıdaki dilekçe metnini hazırlayarak www.change.org adlı sitede halkın imzalaması için kampanya başlattım. 100.000 imzayı aştığında ıslak imzalı metni makamınıza yollayacağımı da facebook hesabımdan kamuya duyurdum. Şu anda 101.242 destek imzaya ulaştığından, işleme alınması için suç duyurusu metnini aşağıya kopyalıyorum:

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması dolayısıyla 16 Nisan 2017 günü Yüksek Seçim Kurulu tarafından 298 Sayılı yasanın 98. ve 101.Maddelerine aykırı karar verilmiştir.

98.Maddeye göre "üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, zarflar geçersiz sayılır"

"Geçerli olmayan oy pusulaları" başlıklı 101.Maddeye göre "Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan...oy pusulaları geçerli değildir."

Hukukun genel ilkelerine göre "sayılır", "değildir" biçimdeki sözcükler emredicidir. Bu hükümleri yerine getirmeyen, denetimini yaparak sorumluları hakkında cezai işlem yaptırmayanlar duruma göre cezai ve hatta mali yönden sorumlu olurlar. Bu yolla yapılan işlemler yok sayılır.

Açıkladığımız hukuki gerçeklere karşın YSK tarafından 16.04.2017 günü "dışarıdan sokulduğu kanıtlanmadıkça mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına" oybirliğiyle karar verilmiştir.

Böyle büyük bir karmaşaya yol açan kararı verenler hakkında derhal cezai işlemlere başlanması, Yüksek Seçim Kurulunun bu kararı vermesine yol açan İlçe Seçim Kurulu ve Sandık Kurulu Başkanlarının da belirlenerek haklarında gereğinin yapılması konusunda Yerel Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusu yapılması isteğimiziChange.org sistemi kapsamında imzalayanlarla birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına saygılarımızla iletiyoruz.

Av. Ömer YASA

ulusalkanal.com.tr

CHP 'sine-i millet' önerisini tartışıyor Gündem FETÖ firarisi Bayburt'ta yakalandı Gündem Rıza Sarraf ve Mehmet Hakan Atilla davasında yeni gelişme Gündem Şanlıurfa Bozova'da trafik kazası: Ölü ve yaralılar var Gündem