Rahibeden Erdoğan'a mesaj

Suriye'de kimyasal silah yalanının ortaya çıkmasında kilit rol oynayan isimlerden Rahibe Agnes Mariam, Halep'te Ulusal Kanal'a konuştu. Rahibe Agnes Mariam (Meryem ) hem Astana sürecinin hem Türkiye'nin izlediği dış politikanın Suriye'den nasıl görüldüğü konusunda dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Abone ol

"Bence Erdoğan, yolundan geri dönüp dengeleyici bir rol oynamak istedi. Ve Astana'da iyi bir rol oynadığını düşünüyorum. Bunu Suriye'nin ihtiyacı olan iyi bir adım olarak değerlendiriyorum ve attığı bu adım için Erdoğan'ı takdir ediyorum."

Rahibe Agnes Mariam, Türkiye'nin dış politikasına ciddi bir değişim gözlediklerini söyledi.

"Tabi ki bu değişimi farkettik. Erdoğan güçlü bir karakter ve değişecek kadar da akıllı... Kimsenin kölesi olmak istediğini sanmıyorum. Kendi bağımsız hakimiyeti var. Ve Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. 2-3 yıl sonra artık O'na da aşikar oldu ki Suriye Devrimi denen şeyin gerçek devrim değildir. Ve bu devrimin Türkiye'yi de etkileyeceğini anlamıştır."

Rahibe Mariam, Lübnan doğumlu... 20 yıldır Suriye'de yaşıyor. Akıcı bir şekilde İngilizce ve Fransızca konuşuyor. Krizin başından beri Suriyeli, Rus ve Avrupalı taraflarla sürekli temas halinde. Dini konumunun ötesinde siyasal bir bakışla yaklaşıyor Suriye krizine.

"Türkiye'nin Kürt meselesi var. Erdoğan, kapılarını Suriye devleti, Cumhurbaşkanını, Rusya'nın Suriye'deki varlığına ve etkilerine açtı. Bu O'na Türkiye iç işlerinde dengeyi sağlamada ve Kürt meselesine çözmede yarar sağlayacaktır."

Suriye Kürtlerinin içinde bulunduğu durumu anlatan Rahibe Mariam, Fırat Kalkanı Harekatı'nı da yorumladı.

"Kürtler arasında ayrılıklar olduğunu biliyoruz. Kimi Suriye'yi istiyor kimi ise sadece federasyon olarak haklarını almak istiyor. Ve Erdoğan'ın El-Bab'taki varlığı, özellikle Türkiye sınırındaki Kürt yayılımını engellemek içindir. (...) Bence; Obama, Suriye'yi zayıflatmak için bölgeyi bölmek istedi. Bu hareketleri Kürtlerin yararına değildir. O sadece Suriye'yi parçalamak için Kürtleri kullandı. Umudumuz şu ki Türkiye'nin yararına çalışan Erdoğan, Rusya'ya kurduğu köprü vasıtasıyla bölgedeki birlik ve beraberliği korumaya katkı sağlar. Müzakerelerde olumlu rol oynayıp bölgedeki dengeyi sağlamlaştırıp savaşın durmasına yardımcı olur."

ulusalkanal.com.tr

Trump imzaladı, ABD'ye mülteci kabulü durduruldu Dünya Terör örgütü IŞİD'den kaçan siviller mayına bastı: 5 ölü, 10 yaralı Dünya Trump, ABD vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiriyor Dünya Trump, ABD ordusunu büyütüyor Dünya