Adana'da atık sularda uyuşturucu analizi
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Toksikolog Doç. Dr. Dağlıoğlu,uyuşturucu madde analizi konusunda Adana'da iki arıtma tesisinde 3'er aylık sürelerle pilot çalışma yaptıklarını bildirdi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen, 11. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana'da atık sularda uyuşturucu maddelerin tespitiyle toplumsal uyuşturucu madde kullanımına ilişkin tahminlerin belirlenmesi konusunda pilot bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Uyuşturucu madde kullanıldıktan sonra idrarla birlikte metabolitlerin atıldığını anlatan Dağlıoğlu, yaptıkları proje ile alınan örneklerle Adana'da madde kullanımı miktarını ve kullanılan maddeleri belirlemeyi amaçladıklarını belirtti.
Projenin Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Ofisi tarafından desteklendiğini ifade eden Dağlıoğlu, "Aslında tüm dünyada özellikle bu yasa dışı maddelerin kullanımının sadece halk sağlığı değil aynı zamanda halk güvenliği sorunu olduğu dile getirilmekte ve bu politika belirlenmektedir. Biz de buradan yola çıkarak uyuşturucu madde kullanım miktarını ve kullanım sıklıklarını belirlemek istedik." diye konuştu.
Dünyada toplumların uyuşturucu kullanım verilerinin belirlenmesinde farklı dataların takip edildiğini aktaran Dağlıoğlu, "Kişisel raporlar, anketler, hastane kayıtları, kullanım sonucu ölümler, sınır güvenliği ve şimdi de artık bütün dünyanın belirlediği atık su epidemiyolojisi, diğer adıyla kanalizasyon epidemiyoloji bu amaçla verilerin tahmininde kullanılan bir yöntem." bilgisini verdi.
Dağlıoğlu, "Adana'da 2 arıtma tesisinden 3'er aylık sürelerle 24 saatlik kompozit idrar örneklerini toplandık ve bunlarla da madde taraması ve miktarları analizleri yapıldı." dedi.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinin bu dataları çok önemsediğini ve raporlarında da bunlara yer verildiğini vurgulayan Dağlıoğlu, "Bizim de ülkemizde yapılan ilk çalışma olması bakımından çok çok önemli bir veri tabanı oluşturacak. Bakanımızın talimatı ile belirlenen diğer illerde de benzer çalışmalar yapılmaya başlayacak." ifadesini kullandı.