Rus heyeti Ankara'da! Suriye ve Libya'da çözüm görüşüldü

Bölgesel krize müdahale için ortak paydalarda buluşan Ankara ile Moskova arasında Suriye ve Libya'ya yönelik yeni bir görüşme yapıldı. İki gün boyunca Ankara’da temaslarda bulunacak Rus askeri heyetinin ilk durağı Dışişleri Bakanlığı oldu. Görüşmede kriz sahalarındaki son gelişmeler ele alındı. Bu görüşmenin ardından ise bakanlık, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmet Maiteeg'i konuk etti. Maiteeg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Abone ol

ABD merkezli kuvvetlerin kaos planlarını boşa çıkartmak isteyen Türkiye ve Rusya bölgesel krizlere birlikte müdahale etmeye devam ediyor. Suriye ve Libya'daki krizlere ilişkin daha önce Moskova'da yapılan görüşmenin benzeri şimdi de Ankara'da yapıldı.

Türk heyeti en son 31 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde Moskova’da temaslarda bulunmuştu. Görüşmeden Türkiye ve Rusya arasındaki mutabakata ilişkin müşterek çabalara devam edilmesi kararı çıktı.

İşte o karar sonra Eylül ayının ikinci toplantısı için Rus heyet Ankara’ya geldi. Temas genel müdürlük seviyesinde oldu. Edinilen bilgilere göre Türk askeri heyetinde 1 korgeneral ve 2 tuğgeneral de yer aldı.

Türk-Rus heyetleri Dışişleri Bakanlığı’nda toplandı. Toplantıda Libya’daki son durum ve güncel gelişmeler ele alındı.

Bir buçuk saat süren toplantıda İdlib’deki Türk-Rus ortak devriyelerin güvenliği masadaydı. Bu kapsamda terör örgütlerinin devriyeleri hedef almasının önüne nasıl geçileceği konuşuldu.

BM’nin 2254 sayılı kararında yer alan Suriye Anayasa Komitesi çalışmaları da gündeme geldi.

Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan Mutabakat Zaptı da görüşülen bir diğer konu oldu. Mutabakat ile Libya’da istikrarı sağlama ve iki ülke arasında gerçek bir ortaklığın temellerini atmak için çalışmalara devam edilmesi hedefleniyor.

Türk-Rus heyeti görüşmelerine 16 Eylül’de de devam edecek.

Diğer diplomatik temas ise Türk-Rus heyetlerinin ziyaretinin hemen ardından yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmet Maiteeg’i kabul etti.

Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda faydalı bir görüşme yaptıklarını belirtti. “Libyalı kardeşlerimizin her zaman yanındayız” dedi.

Öte yandan Tobruk'ta bir istifa oldu. Hafter yanlısı Abdullah es-Seni başkanlığındaki sözde hükümet 1 gün önce Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e istifasını sunmuştu. Açıklamada, istifanın değerlendirilmek üzere Meclise sunulacağı kaydedilmişti. Ancak tarih verilmemişti.

Yaklaşık 4 gündür Hafter'in kontrolündeki Merc kentinde ağırlaşan yaşam şartları sebebiyle başlayan protestolar devam ediyor. İstifa kararı Akile Salih'in protestoların nedenlerini tartışmak için hükümetle yaptığı acil toplantı sırasında bildirildi.

HABER:BUSE GENÇTÜRK

KAMERA: TANSEV KARA

ulusal.com.tr

PKK'nın uzantısı Sakarya'dan sonra Afyonkarahisar'da kışkırtma yaptı Gündem Kılıçdaroğlu'ndan ''Kaftancıoğlu'' talimatı Gündem CHP'den ''dostlarla'' ittifak turu Gündem İşte Yunanistan'ın silahlandırdığı adalar Gündem