ABD'li düşünce kuruluşunun kriz ve üretimsizliğe yanıtı: Çare Çin

"...ABD, öldürmeyi ve ölmeyi durdurup yeniden başlamalı, sosyalizme dönmeli...Aslımıza, devrimci dönemimize dönelim." Bu ifade, Küba’dan ABD’ye gönderilen bir mesaja ait değil. İfade, ABD’de faaliyet gösteren LaRouche isimli düşünce kuruluşunun raporundan alındı.

Abone ol

28 Aralık 2015’te yayımlanan rapor, “ABD Yeni İpek Yolu’na katılıyor – Ekonomik Yeniden Doğum için Hamiltoncu bir perspektif” başlığını taşıyor.

Rapor, ABD kışkırtmasıyla Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle başlıyor. Yazarlara göre bu kışkırtma, Bush ve Obama dönemlerinde ABD’nin dış politikasının son tahribatı. “1950’den beri ilk defa ABD imalatı bir uçak bir Rus uçağını düşürdü” denilen raporda “ufukta görünen termo nükleer savaşa kıyasla ekonomik çözülmenin Karanlık Çağı çoktan başladı” deniliyor.

Yoksulluk içinde ölen bir ülke: ABD

Rapor Amerikan toplumu açısından oldukça karamsar bir tablo çiziyor. Bush ve Obama dönemlerinde süregelen de-endüstriyalizasyon, yoksulluk sınırında yaşayanların sayısını sadece Obama döneminde 37’den 47 milyona yükseltmiş. Yine 47 milyon vatandaş, beslenmek için yemek karnesine muhtaç.

Oluşan işsizlik, özellikle genç nüfusu etkiliyor. Rapora göre genç işsizlerin oranı, birçok eyalette yüzde 30’u geçmiş. Artan oranlar ise, uyuşturucu kullanımıyla ilgili. Eroin kullanan Amerikan vatandaşlarının sayısı, rapora göre her yıl yüzde 50 artıyor. Baltimore gibi sanayi yıkımından şiddetli etkilenen kentlerde eroinmanlar, resmi kaynaklara göre toplam nüfusun onda birini oluşturuyor.

Bunun sonucunda bazı nüfus kesitlerinde ölüm oranı artıyor. 45 ile 54 yaşları arasında, ki toplam 44 milyonluk bir kesit, 1999 ile 2014 arasında ölüm oranı yüzde 15 artıyor. Burada özellikle eğitimli, eskiden meslek sahibi olan orta sınıfın, “beyaz ve Hispanik olmayan Amerikalıların” etkilendiği göze çarpıyor.

Rapora göre sonuç, ABD’de yaygın bir karamsarlık ve umutsuzluk. İşte burada LaRouche Düşünce kuruluşu ABD toplumuna çözüm olarak, Çin’in Yeni İpek Yolu’na, yani Avrasya’ya katılmayı öneriyor.

55 millik demiryolu köprüsüyle Avrasya’ya bağlantı

LaRouche raporu ilk olarak, Kuzey Amerika kıtası ile Avrasya’yı bağlayacak, Bering Boğazı’nı aşan bir demiryolu köprüsü öneriyor. Bu şekilde Londra’dan ürünler, New York’a tren yolu ile ulaşabilecek – Asya üzerinden!

Köprü ile Asya’ya bağlanmak, raporun yazarları için aynı zamanda Çin’in başarısına bağlanmak. Rapor, Çin’in son 30 yılda ekonomik gelişmeyle 600 milyon kişiyi yoksulluktan kurtardığını vurguluyor.

Ve Çin’in “Bir Kuşak bir Yol” adı altında dünya kamuoyuna tanıttığı yeni İpek Yolu, ABD için de yeniden sanayileşme yoluna girmek için bir fırsat. LaRouche raporu, İpek Yolu’na katılarak ABD’de ilk adımda hızlı tren ağının geliştirilmesini öneriyor. Tren yolları ve beraberinde getirdikleri inşaat ihtiyacı, tekrar sanayileşmenin ilk adımı.

Projede raylar aynı zamanda 60 mil genişliğinde “gelişme koridorları” yaratıyor. Tren yoluyla tekrar küresel üretim ağına bağlanan koridorlarda yeni ve üretime dayalı kentlerin oluşması öngörülüyor. Burada LaRouche raporu, ABD’nin krize yanıt olarak geliştirdiği, görece kamucu ekonomi yönetimini öneriyor. Büyük Depresyona yanıt olarak kamu harcamalarını artıran Franklin D. Roosevelt’in siyasetleri ve bu çerçevede yaratılan emek seferberliği örnek olarak gösteriliyor.

Wall Street’in yıkılışı ve Manhattan’ın kurtuluşu

Ancak LaRourche raporu, sadece Avrasya bağlantısı ile gelişme koridorları çerçevesinde yeniden sanayi üretimini canlandırmakla kalmıyor. Giderek sanallaşan ve balon gibi şişen mali piyasalara, yani Wall Street’e de savaş ilan ediyor. Açıkça dile getirilen hedef, New York’ta mali piyasaların bulunduğu Manhattan mahallesini tekrar ele geçirmek ve yeni bir Merkez Bankası kurmak.

Rapor, Roosevelt’in 1933’te spekülasyona karşı çıkardığı Glass-Steagall Yasası’nı tekrar canlandırmayı öneriyor. Ticari ve bireysel mevduatlarla yatırım bankalarının ilişkisini kesen bu yasa, spekülasyona karşı oluşturulmuştu. Yasanın tekrar canlandırılmasıyla beraber, kredi sisteminin tekrar üretimin hizmetine sokulması öngörülüyor.

Yeni Merkez Bankası

Bu çerçevede yeni kurulacak Merkez Bankası, bir yandan öncelikli olarak altyapı ve sanayinin yeniden canlandırılması için faaliyet gösterirken diğer yandan BRICS ülkeleriyle de işbirliğine gidecek. LaRouche raporu, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ABD’yi Asya Altyapı Yatırım Bankası’na üye olmaya davet ettiğini, bu ülkenin ayrıca ABD’nin ulaşım sistemine yatırım yapmaya da hazır olduğunu vurguluyor.

Kredi sisteminin yeniden yapılandırılmasındaki temel amaç, raporun ifadesine göre “geleceği yaratmak”. Rapor, “yeniden üretkenliğin damga vurduğu bir altın çağ yaşayabiliriz. Bunu için milletimizin fiziksel ekonomik verimliliği daha yüksek seviyeye taşınmalı. Hamilton’un dediği gibi ulusal banka ve kredi sisteminin amacı, yaratıcı insanlığa destek olmak. Bunu daha önce de yaptık ve yine yapabiliriz.”

Fikir Babası Alexander Hamilton – bağımsızlığın hazine bakanı

Federal devletin ilk Hazine Bakanı olan Hamilton Dönemi’nde genç ABD, üretim devrimini gerçekleştirerek, sömürgeden bağımsızlığa, konfederasyondan Federal Devlete dönüşür. 10 dolarlık banknotun üstünde yer alan Hamilton, bir adalet sevdalısıdır; yargı sistemini her şeyin üstünde tutar, İngiliz emperyalizmine karşı güçlü orduyu savunur.

Alexander Hamilton, 250 yıl önce bir İngiliz sömürgesi olan Karayip adasında doğar. Genç yaşta Boston'a göç ederek Columbia Üniversitesi’ne dönüşecek olan King’s College’da hukuk öğrenimi görür. Eğitiminin ardından orduya katılan Hamilton, 1776’da George Washington’un emir subayı görevine getirilir. İngilizlere karşı verilen bağımsızlık savaşının öncülerinden Hamilton, yıllar sonra, üretimci, eşitlikçi, sosyalist anayasanın yazılımında görev alacak, New York borsasını ve gümrük birliğini kuracaktır.

Antiemperyalist bir düelloda ölüm

İlk hükümetteki görevinden sonra tekrar orduya dönen Hamilton 1800 yılında ordudan ayrılarak, New York da yaşamaya devam eder. Muhalefeti ve anti emperyalist eleştirileri nedeniyle düşmanlığını kazandığı siyasetçi Aaron Burr’la yaptığı düello sonucu, 1804 tarihinde, günümüz Weehawken kasabasında ölür.

'Serbest Piyasa' görüşünü savunan sömürgeci İngiliz hükümeti ile dayandığı Adam Smith doktrinine karşı çıkan Hamilton, feodal toprak ağalığının ve toprak beyliği sisteminin egemen olduğu İngiliz burjuvazisini eleştirir.

Raporun babası La Rouche – üretim mücadelesine adanmış ömür

11 Eylül’ü ABD hükümetinin darbesi olarak nitelendiren ve Hamilton, Lincoln, Franklin Roosevelt ve Kennedy'lerin oluşturduğu Amerikan aydın geleneğinden gelen ekonomist düşünür Lyndon LaRouche, 1945-1965 savaş yıllarında ‘tüketici toplumuna’ dönüşen ABD için üretimden yana mücadelesini sürdürüyor.

Truman, Nixon, ve Bush, Obama gibi tutucu geleneği sürdüren ve "Hıristiyan Siyonistler’ diye anılan geleneğe karşı LaRouche mücadelesini sürdürüyor ve 1973 yılında Amerika İşçi Partisini kuruyor.

Üretim Merkezi olarak Manhattan ile “aslımıza, devrimciliğe dönelim”

"...ABD ulusunun geleceği, ülkemizin dahi kurucularından, Manhattan'ı üretim devrimi başkenti yapan Hamilton'un projesi ile aslımıza, devrimci dönemimize dönelim. Hamilton'un yarattığı üretim devrimini ve Franklin Roosevelt'in 'Wall Street'e karşı açtığı savaşı bugün de sürdürelim" diyen LaRouche projesinde insanlık tarihinin rönesansı olan kültür ve bilim devrimlerini yeniden hayata geçirerek, üretimi yok edici Wall Street’e karşı anti-emperyalist mücadeleyi sürdürerek, bağımsız, ulusalcı birliği BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomi birliği) ve müttefiklerinin inşa ettiği 'Yeni İpek Yolu'na” katılmayı öngörüyor.

Buket Şahin

New York

16 Ocak, 2016

Suriye'de ateşkese varıldı Dünya Bulgaristan’daki Türk liderlere Türkiye’ye giriş yasağı Dünya Kaçın fil geliyor! Dünya Suudi Arabistan kara harekatı için tarih verdi Dünya