İran’da seçimlere doğru

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 19 Mayıs’ta sandık başına gitmeye hazırlanan İran’da adaylar canlı yayında karşı karşıya geldi. Seçimlerde yarışacak altı aday, belirlenen kültürel, toplumsal, ekonomik ve siyasi başlıklarda vaatlerini ve birbirlerine eleştirilerini sıraladı

Abone ol

Program en hareketli dakikaları mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan yakın bir farkla ikinci olarak çıkan isim, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagır Galibaf arasındaki tartışmada yaşandı. Galibaf, Ruhani’ye bir önceki seçim döneminde 4 milyon kişiye istihdam sağlamayı vaat ettiğini hatırlattı, Hasan Ruhani’den benim böyle bir vaadim olmadı yanıtı geldi, bunun üzerine söz alan Galibaf, 11. dönem seçim propaganda konuşmasının yer aldığı konuşmanın metnini ve video kaydının bulunduğunu internet adresini açıkladı. Söz konusu kayıtlarda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 4 milyon kişiye istihdam sağlamayı vaat ettiği açıklamasının olduğu görüldü.

ZENCANİ TARTIŞMASI

İranlıları ekran başına kilitleyen canlı yayında, yolsuzluk suçlamasıyla hakkında idam kararı verilen ünlü işadamı Babek Zencani üzerinden birbirine karşı ağır suçlamalarda bulunan Tahran Belediye Başkanı Galibaf, Hasan Ruhani’nin zaferiyle sonuçlanan 11. dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, iş adamı Zencani’nin, Ruhani’ye seçim kampanyası için mali destekte bulunduğunu iddia etti. Rakibinin suçlamalarını reddeden Ruhani, “İdama mahkum bir hırsızın iddialarına nasıl güvenirsiniz” diyerek tepki gösterdi. Hasan Ruhani, Zencani için Tahran’da 33 katlı gökdelen inşası için belediye başkanı olan Galibaf’ın onay vermesini gündeme getirerek Muhammed Bagır Galibaf’a yüklendi. Ruhani, Zencani’nin yolsuzluklarını geçen hükümet döneminde işlediğini savununca Galibaf, “O zaman bu adama neden kendi hükümetiniz döneminde plaket verdiniz” sorusu üzerinden Ruhani’ye yüklendi.

MİRSELİMİ’DEN İSTİHDAM VAADİ

Yaklaşık üç saat süren canlı yayında söz alan İslami Koalisyon Partisi liderlerinden Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Mirselimi, ülkenin temel sorunlarının başında işsizliğin geldiğini bu sorunuda kırsaldan kente göçü durduracak projelerle çözeceğini söyledi, Mirselimi, “Ülkenin gelişmesi yönünde insan kaynaklarından düzgün şekilde yararlanmanın göz ardı edilmesi, böyle bir sorunu karşımıza çıkarmıştır, ancak benim hükümetimde köylerdeki su sorununun çözülmesiyle daha sonra bir sürü kültürel ve güvenlik sorunu oluşturan köyden kente göçün önü engellenecektir” şeklinde konuştu. Seçimin en güçlü adaylarından biri olan Hüccetulislam İbrahim Reisi ülkedeki gelir eşitsizliğine dikkat çekerek, yoksul halkın devletin gelirlerinden desteklenmesi gerektiğini söyledi. İbrahim Reisi, “Sübvansiyon sınıflar arası kopukluk, İslami düzene yakışmıyor. Sübvansiyonlar programının başlangıcında, bu kopukluk azaltılmaya yönlenirken, son yıllarda yeniden yükselmeye başlamıştır” dedi. Üniversite mezunu gençlerin işsiz kalmasının bu sorunun büyümesinde büyük etkisi olduğunun altını çizen Reisi, milli üretimin himaye altına alınmasını bu yönde yol açıcı olduğunu belirtti.

TEMEL SORUN İŞSİZLİK

Hükümetinin çalışmalarını öne çıkaran İran Cumhurbaşkanı Ruhani temel sorunun işsizlik olduğunu dile getirerek, “Bu alanda bazı sorunların var olmasını göz ardı edemeyiz. Ancak gençlerin bu tip sorunlarını gidermenin ilk çözüm yolu, toplumda geleceğe yönelik umut oluşturmaktır, aksi takdirde her gün bir engel ve bir tehdit ile karşılaşan halkımızın mutluluğu bozulup umutları ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı. İran 12. dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anayasa Koruyucular Konseyi tarafından onaylanan altı aday sandık başına gitmeden iki kez daha canlı yayında karşı karşıya gelecekler. İran kulisleride seçimlerim Reisi, Galibaf ve Ruhani arasında kıyasıya rekabetle sonuçlanacağı konuşuluyor.

Yakup Aslan/ İran

ulusalkanal.com.tr

Pakistan'da minibüs uçuruma yuvarlandı Dünya Bakülüler “rüzgarı yenmek“ için koştu Dünya Kolombiya'da çöken bina Dünya Fransa'daki hapishanelerde tutuklu rekoru Dünya