Türkiye skandal projeyle yarışacak!

Abone ol

Bakanlık, Mersin’deki Akgöl Kuş Cenneti’ni adeta kuşa çeviren projeyi uluslararası yarışmaya sokuyor…

Yusuf Yavuz

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu mahallesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne denizden su götürmesi planlanan 80 kilometrelik boru hattının inşası sürüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca ‘asrın projesi’ olarak sunulan ‘KKTC Su Temini Projesi’ için Akgöl Kuş Cenneti adeta kuşa çevrildi. Proje için üretilen dev boruların Kuş Cenneti içerisinde bekletildiğine dikkat çeken Musa Türkmen, boruları denize taşımak için açılan kanaldan tuzlu suyun göle ve tarım arazilerine ulaşarak canlı yaşamının zarar gördüğünü öne sürdü. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise projenin Nisan ayında Güney Kore’de gerçekleşecek olan 7. Dünya Su Forumu kapsamındaki uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil edeceğini duyurdu.

KUŞ CENNETİNE BORU DÖŞEYİP KUŞA ÇEVİRDİLER

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Akgöl Kuş Cenneti, 334 kuş, 441 de bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin Ramsar Sözleşmesi kapsamında korumayı vaad ettiği Akgöl Kuş Cenneti, önce SEKA fabrikası ve sanayi atıklarıyla kirletildi, şimdi de çevresinde yapımı sürdürülen çimento fabrikası ve termik santrallerin tehdidi altında. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı DSİ tarafından projelendirilen, yükleniciliğini ise Fırat Boru’nun üstlendiği ‘KKTC Su Temini Projesi’, Akgöl Kuş Cenneti’ni adeta kuşa çevirdi.

‘GÖL LE DENİZ ARASINA KANAL AÇTILAR, EKOLOJİK DENGE BOZULDU’

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen Taşucu Denizkızı sayfası sorumlusu Musa Türkmen, projenin skandallarla dolu olduğunu öne sürüyor. Taşucu Seka Limanı sahası içerisinde inşa edilen tesislerde üretilen dev borular Akgöl Kuş Cenneti’nin içerisinde bekletildiğini dile getiren Türkmen, boruların çekilebilmesi için göl ile deniz arasında kanal açıldığına dikkat çekerek, açılan kanal yüzünden gölün ekolojik dengesinin bozulduğunu iddia etti.

‘TUZLU SU TARIM ALANLARINA İLERLEDİ, CANLILAR ZARAR GÖRDÜ’

Açılan kanal yüzünden göl ve deniz sularının karışması sonucu tatlı ve tuzlu su canlılarının da birbirine karıştığına dikkati çeken Türkmen, “Doğal dengeyi bozan bu etkileşim ile göle giren tuzlu su tarım için kullanılan arazilerin olduğu bölgelere kadar ilerlemiştir. Gölde varlıklarını sürdüren çoğunluğu endemik bitki türleri ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kuş türleri dev boruların göl içerisine çekilmesi nedeniyle zarar görmüşlerdir” görüşünü savundu.

BORULARDAN KOOPERATİF KAZANDI, YAŞAM KAYBETTİ

“Yapmış olduğumuz resmi olmayan araştırmalara göre göl ve çevresinde faaliyet yürüten kooperatif yetkilileri toplam 160 adet borunun gölde muhafaza edilmesi için yüklü miktarda kazanç sağlamışlardır” iddiasında bulunan Türkmen, bölgedeki kooperatifin amacı dışında gölün kullanımına izin vermesini de eleştirerek, yaşamın değil, ticari çıkarların yanında yer alan söz konusu kooperatifin yetki ve sorumluluklarının sorgulanması gerektiği görüşünü savundu.

ASRIN PROJESİNDE ÇEVRE ZARARI SKANDAL BOYUTTA

Akgöl Kuş Cenneti’nde yapılan bu uygulamaların, ‘asrın projesi’ olarak anılan ‘KKTC İçme Suyu Temini Projesi’yle ilgili yayınlarda ne görsel olarak ne de yazılı olarak yer almadığına dikkati çeken Türkmen, bunun yapılan skandal boyuttaki çevre zararının farkında olunduğunun açık göstergesi olduğunu öne sürdü. Son 50 yılda Türkiye’deki göllerin neredeyse yarısına yakınının kuruduğunu, geriye kalanlarının da kuruma tehdidi altında olduğunu kaydeden Türkmen, göllere yönelik tehlikenin ciddi boyutta olduğunu ancak gereken önemin gösterilmediğini de sözlerine ekledi.

BAKANLIK: ‘PROJE YARIŞMADA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK’

Projeyle ilgili bölgeden yükselen eleştiri ve iddialar böyle. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı skandallarla dolu olduğu öne sürülen KKTC Su Temini Projesi’nin, dünya çapında en yenilikçi projelerin yarıştığı ve 12-17 Nisan tarihleri arasında Güney Kore’de yapılacak olan 7. Dünya Su Forumu’nda Türkiye’yi temsil edeceğini duyurdu.

BAKAN EROĞLU: ‘EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİNE İNANIYORUM’

KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde deniz yüzeyinden 250 metre derinden geçecek ve 80 km uzunluğa sahip olacak boru hattının, KKTC’nin içme, kullanma, sanayi ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Proje ile Türkiye'den KKTC'ye iletilecek yıllık 75 milyon m3 suyun yaklaşık 38 milyon m3’ü KKTC’de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak. Geriye kalan 37 milyon m3 su ise Güzelyurt Ovası'nın sulanması için tahsis edilecek. Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak. Ülkemizin prestij projelerinden olan ve deniz geçişi bakımından deniz geçişi ünitesi açısından dünyada ilk kez uygulanan bu projenin 7. Dünya Su Forumu’nda Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

Bakan açıkladı: Tüm personel açığa alındı Gündem Son kez havalandı Gündem "Türkiye komşusuna terör ihraç etmeyi bırakırsa Suriye ve Türkiye halkı huzur içinde yaşar" Gündem Atatürk'ün vasiyeti bakın nerede ortaya çıktı! İşte yok denilen belge Gündem