Düşen helikopter neden alçaktan uçuyordu?

Şırnak'ta yaşanan üzücü kaza "Helikopter neden düştü?" tartışmasına neden oldu. Tartışmaların başında ise "Helikopterde uyarı sistemi var mı yok muydu?" ve "Neden alçaktan uçuyordu?" soruları geliyor.

Abone ol

Şırnak'ta yaşanan helikopter kazası tüm Türkiye'yi üzüntüye boğdu. Herkes "AS 352 Cougar tipi helikopter neden düştü?" sorusuna yanıt aramaya başladı.

Şırnak'ta yaşanan kaza ile ilgili teknik incelemeler devam ediyor. TSK'dan yapılan açıklamada Puma adlı helikopterin gece şartlarında yüksek gerilim hattına takılıp düştüğü yönünde. Bu açıklama "Helikopterde engel tanıma sistemi neden yoktu?" ve "Pilot neden emniyetli irtifaya yükselmeden düz uçuşa geçti?" sorularının sorulmasına neden oldu.

Yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikopter kazalarında son kazayla birlikte 50 askerimiz şehit oldu. Karada çıplak gözle görülebilen ancak özellikle alçak uçuşlarda havada çok zor fark edilen yüksek gerilim telleri, helikopterler için büyük tehdit.

Türk silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan farklı tipteki yaklaşık 170 helikoptere engel tanıma ve uyarı sistemi takılması için 2010 yılında çalışma başlatıldı. Ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığının projesi bugüne kadar tamamlanamadı. Nedeni ise sistemlerin helikopterlere ek ağırlık getirip verimliliği düşürmesi olarak gösterildi.

Küresel konumlandırma ile çalışan engel tespit sistemleri uçuş yapılan arazideki tehlikeleri önceden fark edip pilotları görsel ve sesli olarak uyarıyor. Hürriyet'e konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık uyarı sistemi için ihale yapıldığını, iki teklif geldiğini ancak Genelkurmay sistemleri yeterli görmeyince sürecin uzadığını" söyledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığının internet sitesinde ise projenin sözleşme imza aşamasında olduğu ifade edildi.

Peki helikopter neden alçaktan uçuyordu? Bu sorunun yanıtı ise ABD'nin terör örgütü PKK'ya verdiği füzeler ve uçaksavar tehdidi. Bu nedenle bölgede görev yapan helikopterler pilotları genellikle alçak irtifadan uçuyorlar. 13 askerimizin şehit olduğu helikopterin pilotları da sınıra yakın oldukları için saldırı riskine karşı alçak irtifadan uçmayı tercih etmişti.

ulusalkanal.com.tr

Bahçeli'den Şırnak'taki kazayla ilgili açıklama Gündem Edirne'de FETÖ operasyonunda 7 astsubay gözaltına alındı Gündem Aydemir Akbaş: Şener Şen korkak Gündem Yeşilay dergisi sayfalarını Mustafa Armağan’a açtı Gündem